fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na Kiku budi nove podele

Ne stišavaju se strasti oko postavljanja biste „kosmajske heroine“ Božidarke Damnjanović, u Mladenovcu. Iz Kovačevca stižu oštre optužbe, biće i protesta. Udruženje boraca: Spomenik postavljamo na Dan pobede

Potomci "narodnih neprijatelja" tvrde da je Kika likvidirala njihove najmilije Foto M. Anđela
Potomci „narodnih neprijatelja“ tvrde da je Kika likvidirala njihove najmilije Foto M. Anđela

Vest da će 9. maja, na Dan pobede u Mladenovcu, kod robne kuće u centru biti postavljena bista „kosmajske, partizanske heroine“, Božidarke Kike Damnjanović je hit tema koja se svakim danom sve više rasplamsava. Podelila je mladenovačku, ali i širu javnost, otvorila stare rane, produbila podele i strasti. I, nema onog ko se, usled životnih briga, u potkosmajskom kraju ne bavi i pitanjem: kome je i zašto baš sada potreban taj spomenik.

Pitanje je, kažu, spontano pokrenuto iz velikog mladenovačkog predgrađa – sela Kovačevca iz koga su potekle prve i najteže optužbe na račun, decenijama slavljene i hvaljene partizanke i narodnog heroja Kike, čijem je životnom putu, sticajem sudbine ili namere, pridodato i to da je bila žena Dragoslava Draže Markovića, upamćenog ponajviše po jagnjećim brigadama, bašibozlucima i terevenkama.

Zašto je baš iz Kovačevca potpaljen fitilj našeg najnovijeg neslaganja? Zato, kako je odjeknulo u javnosti, što su u ovom selu „zlodelom Kike zatrte čitave porodice takozvanih narodnih neprijatelja“.

Pa ko će, pitamo se, onda o tim zlodelima da svedoči?

– Kod nas u Šumadiji, kaže se: kad ti sve muške glave iz kuće pobiju, to je zatiranje porodice i imena – odgovara Milutin Mika Damjanović, unuk Vojislava Damjanovića kome se deda, okićen Karađorđevom zvezdom, Albanskom spomenicom, Ruskim ordenom Svetog Đorđa i francuskim ordenom Legije časti poverio gotovo na samrti da bi „oprao savest, jer je podržao novu partizansku vlast i novu jugoslovensku državu“.

Deo Kovačevca je ustao protiv spomenika Kiki koja je, kažu nam, zaslužila osudu, a nikako spomenik jer je „lično odgovorna za smrt najmanje stotinu njegovih meštana, njihove mladosti“… Četrdesetoro je upisano u spomenik – u centru sela. I malo je onih koji ne veruju da je upravo Kika odgovorna za njihovu smrt.

ISTORIČAR DEVIĆ: NE ČINITE TO

Nemanja Dević, istoričar koji se bavi Drugim svetskom ratom u Šumadiji, uputio je pismo mladenovačkom rukovodstvu. U pismu se između ostalog kaže:
– Osećam profesionalnu i moralnu obavezu da vas molim da taj spomenik ne postavite, da to ne činite… Slaveći nju (Kiku) slavite i zločine nad svim njenim žrtvama, kojih nije bilo malo. Ako imate bar malo poštovanja za njih i želite da učinite nešto za svoj kraj, bar ih pustite da počivaju u miru.

Govori Miodrag Eskić:- Ja sam jedini naslednik dede i ujaka, Nikole i Andrije Marića. Oni nisu bili u četničkom pokretu. Bili su ugledni i prilično bogati… Baka mi je ostavila u amanet da o njihovoj tragediji svedočim. Andriju je Kika lično likvidirala. Krio se, ovde, u crkvi. Ona je celu četu digla i portu opkolila da bi ujaka Andriju ubila. Pucala mu je u čelo i u ranu ostavila ružu.

Tako priča Eskić, tako teče potresna priča i o trojici ubijenih Petrovića, čije je ubistvo „isto tako naredila Kika Damnjanović“.

Prvoslav Matović, sestrić nestalog Đorđa Stamenkovića, ne kaže da je za nestanak ujaka baš kriva „mladenovačka heroina“, ali se, s neskrivenom sumnjom da je to njeno nedelo, pita: kome je i zašto ovaj spomenik upravo sada potreban.

Odbornici mladenovačke Skupštine su, većinom, izglasali da bista može da bude postavljena. Milutin Mika Damjanović, unuk istinskog heroja Vojislava je u čudu:

– Zar naši odbornici nemaju preča posla u ovo crno vreme? Crno, jer mladi ljudi besposliče, niko na njih ne obraća pažnju, nikog ne boli uvo što pijemo vodu neispravnu za piće… Sad podržali Udruženje boraca NOR-a da postavi bistu. Ne za delo, nego za zlodelo?

Iz Kovačevca, tako, najavljuju peticije i proteste. Ključaju sećanja potomaka, rane prokrvarile. Kome je ovo, zaista, potrebno.

– Skupština je donela odluku. Za nas je to završena priča. Bista će biti postavljena na Dan pobede – govore nam Nikola Kostadinović, Radomir Petrović i Ratko Čokić, čelnici Udruženja boraca koje neguje sećanje na NOB i Kiku za koju kažu da je „svojim delom zadužila potkosmajski kraj“.

Bista Božidarke Damnjanović u bronzi, rad Ota Loga
Bista Božidarke Damnjanović u bronzi, rad Ota Loga

Dodaju da je bista gotova, pokazali su nam je i ponosni su, kažu, da su priloge za izradu darovali građani, a idejno rešenje davno uradio poznati jugoslovenski vajar Oto Logo.

Spomenik će, sasvim je siguran Kostadinović, biti postavljen kako je i planirano. Do tog dana, tog 9. maja, ko zna šta će se iz svega ovoga ispiliti. Zasad je, kao iz priče na onom brvnu. Trulom i nepotrebnom.

Autor: Milena MARKOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kika deli „partizane“ i „četnike“ | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: