fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na jasenovačke žrtve

U zgradi ABF u Stokholmu (Sveavägen 41), 29. maja, biće održano veče sećanja na žrtve stradale u Jasenovačkom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Logor u Jasenovcu je jedini u Evropi koji nisu nadzirali Nemci već Nezavisna Država Hrvatska (NDH) i ustaški režim pune 4 godine.

Spomen područje Jasenovac

Spomen područje Jasenovac

Prema podacima Internacionalne Komisije za otkrivanje istine o Jasenovcu, u kojoj nema predstavnika ni sa hrvatske, ni sa srpske teritorije, u Jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora stradalo je preko 700 000 Srba, 23 000 Jevreja i 80 000 Roma, od kojih je bilo preko 110 000 dece do 14 godina starosti.

Proboj logora aprila 1945. započelo oko 1000 (neki izvori navode 970), a samo njih oko 90 je preživelo proboj.

Proboj
U svih 5 logora bilo je nešto oko 1 500 ljudi, oko 450 je bilo teško bolesno i zaraženo, oni su bili iznemogli, a ostali su krenuli u proboj. Bolesni su na licu mesta pobijeni. Cifre preživelih variraju od 88 do 93.

Ovo je treći put da se organizuje program sećanja na stradanje Srba i ustaških žrtava Jasenovačkog sistema hrvatskih koncentracionih logora u Švedskoj, saznajemo od Jelene Mile, jednog od organizatora događaja.

Gosti na predhodnim obeležavanjima su bili 2013. filmski stvaralac i bivši savetnik Memorijalnog centra Jasenovac-Donja Gradina Simo Brdar, Eberhard Rondholz istoričar i publicista iz Nemačke; 2014. Miloš Ković istoričar koji je govorio o počecima Prvog svetskog rata, na otvaranju izložbe koju je organizovao Istorijski muzej Srbije i Muzej armije ‐ Stokholm, zajedno s našom ambasadom u Stokholmu.

Specijalno za ovogodišnji program Sedamdeset godina Jasenovca u Stokholmu, napravljen je intervju s živim svedokom Jasenovca (autor Jelena Mila), dr Žarkom Vidovićem koji iz zdravstvenih razloga nije mogao da doputuje u Stokholm, a u kojem nije boravio od 1947. godine.

Masovna grobnica, Donja Gradina

Masovna grobnica, Donja Gradina

Profesor doktor Žarko Vidović, rođen je 1921. u Trešnju, staroj Jugoslaviji ‐ Bosna i Hercegovina. Studirao je uZagrebu, zatim se prebacio u Sarajevo tačno u vreme kada su ustaše počele s agresijom i propagandom protiv Srba, Jevreja i Roma. Nekoliko puta je hvatan i osobađan u toku Drugog svetskog rata od strane nemačkih i italijanskih snaga u Sarajevu da bi na kraju bio deportovan u Jasenovac od strane NDH. U Jasenovcu biva određen, od strane Nemaca, za prinudni rad u Norveškoj, gde je preko Zemuna i Bejfjorda stigao u Narvik 1942. tačno na Nacinalni dan Norveške, 17. maja.
Gradio je put koji se i dan danas koristi u Norveškoj, a 1943. godine uz pomoć norvežana, lokalnog stanovništava, uspeva da pobegne za Švedsku. Nastavlja studije u Uppsali gde je dobio ćerku Zagu.

Kako bi sredio svoje papire odlazi u tadašnju Jugoslaviju 1947. gde biva zatvoren, i dobija potpunu zabranu napuštanja zemlje uz prekid bilo kakve komunikacije s Švedskom. Danas Žarko Vidović živi i radi u Beogradu kao penzionisani profesor Istorije civilizacije i umetnosti. Nastavlja da piše i predaje po svetu. Zaga Grip – ćerka Žarka Vidovića, živi i radi u Stokholmu.

Gost manifestacije je mr Dragana Mijatović Tomašević – direktor i suosnivač Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation sa ICTJ, dobrotvorne organizacije sa sedištem u Londonu, koja ima jedan od ciljeva da i finansijski pomogne izgradnju memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

U knjizi Ivan Hans Merc, rimokatolicka „crkva“ i istinite laži, Dragana Mijatović Tomašević rasvetljuje fenomen katoličke akcije na Balkanu, poznat samo užim krugovima, a o kojoj šira čitalačka publika vrlo malo zna. Predavanje i predstvaljanje knjige će se održati na engleskom jeziku.

U toku večeri biće prikazana izložba Jasenovac – Donja Gradina autora Sime Brdara zajedno s dokumetarnim filmom istog autora.

Program su pomogli: Biro Republike Srpske u Švedkoj (ngo), Fondacija Carica Jelena, ABF Stokholm, Ambasada Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj, kao i Srpska pravoslavna crkva, Crkvena opština Sveti Sava ‐ Stokholm.

 

Izvor: RADIO TELEVIZIJA SRBIJE

 

Vezane vijesti:

PEČAT – Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO) – Jadovno …

Borba protiv „velikosrpskog mita“, ili šta danas Hrvatima …

Draža, sud, Jasenovac – Jadovno 1941.

Jasenovac se opet negira – Jadovno 1941.

Glas Konclogora

Jasenovac – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: