fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Saveznici su znali za Holokaust još 1942. i evo zašto su ćutali

Savezničke snage su bile svesne Holokausta dve i po godine ranije nego što je uvreženo mišljenje, a čak su imali i unapred pripremljene optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hitlera i njegovih glavnih nacističkih komandanata.

Nova dokumenta, koja 70 godina nisu videla svetlost dana, pokazuju da su ranije, još u decembru 1942. godine, a i pre, SAD, Velika Britanija i sovjetska vlada bili svesni da je najmanje dva miliona Jevreja ubijeno i da je još pet miliona u opasnosti, i imali su pripremljene optužnice.

Uprkos svojim saznanjima saveznici su veoma malo uradili po pitanju da pokušaju da ih spasu ili pruže utočište onima koji su u životnoj opasnosti.

Ministar iz ratnog kabineta Vinstona Čerčila, rekao je da Jevreji ne treba da se smatraju posebnim slučajem i da britanska imperija već ima i previše izbeglica i ne može da im ponudi utočište.
– Velike sile su komentarisale masovno istrebljenje Jevreja, dve i po godine pre nego što se to desilo, i to u više navrata – rekao je Den Pleš, autor nove knjige „Ljudska prava posle Hitlera“ za Independent.

– Pretpostavljalo se da se o tome saznalo kad su otkriveni koncentracioni logori, ali javni komentari u vezi sa Holokaustom su se desili mnogo ranije – istakao je Pleš, inače profesor u Centru za diplomatiju i međunarodne studije SOAS Univerziteta u Londonu.
Profesor je naglasio da su savezničke sile počele da pišu optužnice o ratnim zločinima na osnovu svedočenja, koja su prokrijumčarena iz logora i preko Pokreta otpora, u više država koje su tada bile pod nacistima. Među tim dokumentima je i onaj koji krivi Hitlera za ratne zločine i datira iz 1944. godine.

Profesor Pleš kaže da uprkos kolekciji dokaza i procesuiranjem stotine nacista, Saveznici su jako malo uradili kako bi pomogli onima u opasnosti. On je rekao da su napori izaslanika američkog predsednika Ruzvelta, Herberta Pela, potisnuti od strane antisemita u američkom Stejt Departmentu.

Gospodin Pel je kasnije tvrdio da su pojedinci iz Stejt Departmenta bili zabrinuti da će biti povređene ekonomske veze između SAD i Nemačke nakon rata, ukoliko se nastavi procesuiranje nacista.
Nakon što je Pel izašao u javnost sa skandalom, Stejt Department se složio sa sudskim gonjenjem nacista u Nirnbergu.

– Među razlozima koje su dali SAD i Britanija, u vezi sa suzbijanjem krivičnih gonjenja nacista, je shvatanje će bar neko od njih biti potreban kako bi se odnovila Nemčka i suočila sa komunizmom, koji je u to vreme bio viđen kao velika opasnost – naveo je Pleš.

On je svoje istraživanje sproveo na osnovu dokumenata koja su 70 godina bila pod ključem za istraživače. Oni koji su želeli da pročitaju nešto iz arhive Komisije UN za istraživanje ratnih zločina (UNWCC) morali su da traže dozvolu, ne samo od svoje vlade, već i od sekretarijata UN. Čak i nakon toga, istraživačima nekoliko godina nije bilo dozvoljeno da hvataju beleške. Bivša američka ambasadorka pri UN, Samnata Pauer je preuzela korake kako bi arhivski dokumenti postali dostupni.

(Blic)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Godišnjica oslobađanja koncentracionih logora u Nemačkoj …

Izrael se protivi nazivanju koncentracionih logora u …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: