Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Savez jevrejskih opština Srbije će pomoći finansiranje filma Lordana Zafranovića

Datum objave: utorak, 31 jula, 2018
Objavljeno u Nekategorizovano
Veličina slova: A- A+

Izvršni odbor SJOS na svojoj 141. sednici 29. jula u Beogradu, jednoglasno je doneo odluku da pomogne u finansiranju novog filmskog projekta Lordana Zafranovića.


Zajedno sa Ministarstvom kulture, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i gradom Somborom, SJOS je odobrio sopstveno učešće u iznosu od 20.000 evra u produkciji filma “Porajmos”, u režiji Lordana Zafranovića.

“Porajmos” je kratki igrani film po istoimenom romanu Dušana Savića, koji se bavi sudbinama tri glavna lika (mađarske Jevrejke Žuže, romskog violiniste Paganinija i nemačkog oficira Jozefa) u periodu 1944-1945. godine u Somboru i logoru Auschwitz-Birkenau. Ova priča – izrazita antiratna drama, na jedan novi način osvetljava dešavanja u Drugom svetskom ratu, prikazuje istorijski tačne prizore stradanja Jevreja i Roma koji do sada nisu viđeni na filmu. U svom prepoznatljivom stilu, režiser Lordan Zafranović pomera granice, kako čitanja holokausta, tako i filmske umetnosti uopšte.

Režiser ističe da će ovaj film biti autorsko upozorenje šta bi se moglo desiti ako se ponovo dopusti da agresivni nacionalizam deluje.
“Zastrašujući rast fašizma u Evropi stvara strahove, da se historija zla ne ponovi. “Porajmos” je balada o zlu. Ova filmska etida bit će stvarana na kontrastima prekrasnih pejzaža cvjetne Vojvodine i mraka u logoru Aušvic. Isto tako, široko ćemo govoriti o ljubavi i njenoj suprotnosti – mržnji.” rekao je Zafranović.

Izvor: SJOS
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top