Savez jevrejskih opština Srbije će pomoći finansiranje filma Lordana Zafranovića

Datum objave: utorak, 31 jula, 2018
Objavljeno u Nekategorizovano
Veličina slova: A- A+

Izvršni odbor SJOS na svojoj 141. sednici 29. jula u Beogradu, jednoglasno je doneo odluku da pomogne u finansiranju novog filmskog projekta Lordana Zafranovića.


Zajedno sa Ministarstvom kulture, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i gradom Somborom, SJOS je odobrio sopstveno učešće u iznosu od 20.000 evra u produkciji filma “Porajmos”, u režiji Lordana Zafranovića.

“Porajmos” je kratki igrani film po istoimenom romanu Dušana Savića, koji se bavi sudbinama tri glavna lika (mađarske Jevrejke Žuže, romskog violiniste Paganinija i nemačkog oficira Jozefa) u periodu 1944-1945. godine u Somboru i logoru Auschwitz-Birkenau. Ova priča – izrazita antiratna drama, na jedan novi način osvetljava dešavanja u Drugom svetskom ratu, prikazuje istorijski tačne prizore stradanja Jevreja i Roma koji do sada nisu viđeni na filmu. U svom prepoznatljivom stilu, režiser Lordan Zafranović pomera granice, kako čitanja holokausta, tako i filmske umetnosti uopšte.

Režiser ističe da će ovaj film biti autorsko upozorenje šta bi se moglo desiti ako se ponovo dopusti da agresivni nacionalizam deluje.
“Zastrašujući rast fašizma u Evropi stvara strahove, da se historija zla ne ponovi. “Porajmos” je balada o zlu. Ova filmska etida bit će stvarana na kontrastima prekrasnih pejzaža cvjetne Vojvodine i mraka u logoru Aušvic. Isto tako, široko ćemo govoriti o ljubavi i njenoj suprotnosti – mržnji.” rekao je Zafranović.

Izvor: SJOS
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top