Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savčić: Zahvalnost borcima i narodu krnjinskog kraja

U Ristića Gaju u dobojskom mjestu Opsine danas je obilježen početak proboja „Koridora života“ koji je izveden u junu 1992. godine i bio jedna od najznačajnijih akcija u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Ristića Gaju u dobojskom mjestu Opsine danas je obilježen početak proboja "Koridora života" koji je izveden u junu 1992. godine i bio jedna od najznačajnijih akcija u odbrambeno-otadžbinskom ratu
Ristića Gaj, obilježen početak proboja
„Koridora života“

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić zahvalio je borcima i narodu krnjinskog kraja za veliki doprinos stvaranju Republike Srpske, ističući da se njihove žrtve treba sa ponosom sjećati.

„Sa ponosom se sjećamo tog vremena i izvođenja prve akcije Vojske Republike Srspke čiji je cilj spajanje teritorije istočnog i zapadnog dijela Srpske, jer se 1992. godine srpski narod nalazio u vrlo nepovoljnom, ne samo političkom, već i vojnom položaju“, naveo je Savčić.

On kao značaj uspješno realizovane akcije „Koridor života“ navodi i snažan uticaj na tadašnji moral, te podstrek srpskom narodu i vojsci da nastave borbu za slobodu, teritoriju, formiranje vlasti i opstanak na toj teritoriji.

Savčić nedopustivim smatra da BORS bude u statusnom rangu sa drugim organizacijama za koje navodi da imaju svoju društvenu ulogu, ali ne i onu istorijsku u stvaranju Republike Srpske.

 U Ristića Gaju u dobojskom mjestu Opsine obilježen početak proboja "Koridora života" koji je izveden u junu 1992. godine a obilježavanju prisustvovali predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, gradonačelnik Doboja Obren Petrović i druge zvanice
U Ristića Gaju u dobojskom mjestu Opsine obilježen početak proboja
„Koridora života“ koji je izveden u junu 1992. godine

On je istakao da je društveno-ekonomski položaj boračke populacije dodatno ugrožen kašnjenjem isplata pripadajućih sredstva, te najavio da će o tom pitanju na narednoj sjednici ove organizacije biti doneseni odgovarajući zaključci i stavovi.

Prvi komandant Operativne grupe Doboj Milivoje Simić podsjetio je na 8. juni 1992. godine kada su sa Ristića Gaja krenule jedinice Krnjinske brigade, a iz mjesta Lipe jedinice Vučijačke brigade na konačan obračun sa neprijateljem prema Brodu i rijeci Savi.

„Imali smo podatke da su naprijeteljske snage planirale da oko 15. juna iz Slavonskog Broda krenu ka Doboju, što je 8. juna spriječeno“, rekao je Simić.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić istakao je da je obaveza grada da u mirnodopskim uslovima nastavi očuvanje i jačanje Republike Srpske.

Kod spomenika sa 445 imena poginulih srpskih boraca sa područja Krnjina danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom 24 godine od početka akcije „Koridor života“ i osnivanja Krnjinske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Današnjem pomenu prisustvovali su potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, gradonačelnik Doboja Obren Petrović i druge zvanice.

Probojem Koridora prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo | Jadovno …

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, II deo | Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: