fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SAVANOVIĆ: VIŠE RAZVIJATI LIČNU I KOLEKTIVNU SVIJEST

Ministar Milenko Savanović

Ministar Milenko Savanović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je potrebno više razvijati ličnu i kolektivnu svijest naroda o potrebi boljeg poznavanja istorije, preispitivanja istorijskih događaja i potrebi jedinstva srpskog naroda u odbrani nacionalnih interesa i svega onog što čini jedinstvenu Republiku Srpsku.

 

„Mislim da do sada, a naročito prije devedesetih godina (20. vijeka), kolektivna svijest srpskog naroda nije bila na visokom nivou i brzo smo zaboravili istorijske događaje i grlili smo one koju sam činili zla“, rekao je Savanović na konferenciji za novinare Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

 

On je naglasio da se takvo nešto ne smije ubuduće desiti i da se mladim generacijama mora prenijeti „prava istorija“, ulogu Srba u toj istoriji i velika stradanja ovog naroda, naročito u 20. vijeku.

 

Savanović, koji je ujedno i predsjednik Odbora, najavio je za sutra u Kozarskoj Dubici obilježavanje 20 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije potpomognute NATO bombardovanjem, koja je odbranjena zahvaljujući dobroj organizaciji odbrane i jedinstvu srpskog naroda, koji je prepoznao šta bi se desilo analogno događajima iz Drugog svjetskog rata.

 

On je naveo da je državni i vojni vrh Hrvatske nakon akcija „Oluja“ i „Maestral“, smislio aktivnosti da riješi srpsko pitanje u BiH s obzirom da je već napravljeno etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.

 

Savanović je istakao da im je plan bio da osvoje teritoriju do Banjaluke i zajedno Armija BiH i Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) da „za vjek vjekova riješe srpsko pitanje, odnosno da očiste teritoriju BiH od srpskog stanovništva“.

 

On je naglasio da je, zahvaljujući hrabrošću i dobroj organizaciji odbrane zapadnih granica Republike Srpske, prije svega Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice, Gradiške, uz velike žrtve od 138 lica, među kojima su 74 civila, taj prostor herojski odbranjen i nije dozvoljen pad te teritorije.

 

Savanović je dodao da bi eho rata i njegov rezultat bio sasvim drugačiji da je ta teritorija „pala“.

 

„Imali smo situaciju iz 1941. godine koja se ponovila. To je njen nastavak kada su potomci koljača koji su činili zlo i genocid na Kozari, u Jasenovcu, Donjoj Gradini, Gradišci, htjeli da nastave taj krvavi pir i da završe sa srpskim pitanjem u BiH kao što su to uradili u Hrvatskoj“, rekao je Savanović.

 

Pomoćnik ministra za boračko-invalidske zaštitu Duško Milunović rekao je da obilježavanje godišnjice počinje u 9.00 časova arhijerejskom liturgijom u Hramu Svete Petke, a da je za 11.00 časova predviđeno polaganje vijenaca na Spomen–krstu.

 

U 11.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, a u 12.00 časova prigodan kulturno-umjetnički program.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

ISTORIJSKI ČAS O ODBRANI ZAPADNIH GRANICA SRPSKE

PORAŽAVAJUĆE NEPROCESUIRANjE ZLOČINA

ZAPADNI DIO SRPSKE ODBRANjEN ZAHVALjUJUĆI JEDINSTVU

Zapadno krajiške opštine – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: