fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

САВАНОВИЋ: ВИШЕ РАЗВИЈАТИ ЛИЧНУ И КОЛЕКТИВНУ СВИЈЕСТ

Министар Миленко Савановић

Министар Миленко Савановић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изjавио jе данас да jе потребно више развиjати личну и колективну свиjест народа о потреби бољег познавања историjе, преиспитивања историjских догађаjа и потреби jединства српског народа у одбрани националних интереса и свега оног што чини jединствену Републику Српску.

 

„Мислим да до сада, а нарочито приjе деведесетих година (20. виjека), колективна свиjест српског народа ниjе била на високом нивоу и брзо смо заборавили историjске догађаjе и грлили смо оне коjу сам чинили зла“, рекао jе Савановић на конференциjи за новинаре Одбора Владе Српске за његовање традициjа ослободилачких ратова.

 

Он jе нагласио да се такво нешто не смиjе убудуће десити и да се младим генерациjама мора прениjети „права историjа“, улогу Срба у тоj историjи и велика страдања овог народа, нарочито у 20. виjеку.

 

Савановић, коjи jе уjедно и предсjедник Одбора, наjавио jе за сутра у Козарскоj Дубици обиљежавање 20 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресиjе потпомогнуте НАТО бомбардовањем, коjа jе одбрањена захваљуjући доброj организациjи одбране и jединству српског народа, коjи jе препознао шта би се десило аналогно догађаjима из Другог свjетског рата.

 

Он jе навео да jе државни и воjни врх Хрватске након акциjа „Олуjа“ и „Маестрал“, смислио активности да риjеши српско питање у БиХ с обзиром да jе већ направљено етничко чишћење Срба из Хрватске.

 

Савановић jе истакао да им jе план био да освоjе териториjу до Бањалуке и заjедно Армиjа БиХ и Хрватско виjеће одбране (ХВО) да „за вjек вjекова риjеше српско питање, односно да очисте териториjу БиХ од српског становништва“.

 

Он jе нагласио да jе, захваљуjући храброшћу и доброj организациjи одбране западних граница Републике Српске, приjе свега Козарске Дубице, Новог Града, Костаjнице, Градишке, уз велике жртве од 138 лица, међу коjима су 74 цивила, таj простор хероjски одбрањен и ниjе дозвољен пад те териториjе.

 

Савановић jе додао да би ехо рата и његов резултат био сасвим другачиjи да jе та териториjа „пала“.

 

„Имали смо ситуациjу из 1941. године коjа се поновила. То jе њен наставак када су потомци кољача коjи су чинили зло и геноцид на Козари, у Јасеновцу, Доњоj Градини, Градишци, хтjели да наставе таj крвави пир и да заврше са српским питањем у БиХ као што су то урадили у Хрватскоj“, рекао jе Савановић.

 

Помоћник министра за борачко-инвалидске заштиту Душко Милуновић рекао jе да обиљежавање годишњице почиње у 9.00 часова архиjереjском литургиjом у Храму Свете Петке, а да jе за 11.00 часова предвиђено полагање виjенаца на Спомен–крсту.

 

У 11.15 часова предвиђено jе обраћање званичника, а у 12.00 часова пригодан културно-умjетнички програм.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ИСТОРИЈСКИ ЧАС О ОДБРАНИ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

ПОРАЖАВАЈУЋЕ НЕПРОЦЕСУИРАЊЕ ЗЛОЧИНА

ЗАПАДНИ ДИО СРПСКЕ ОДБРАЊЕН ЗАХВАЉУЈУЋИ ЈЕДИНСТВУ

Западно краjишке општине – Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: