fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Савановић: Страдање 1995. – геноцид и наставак пројекције НДХ

Министар Миленко Савановић
Министар Миленко Савановић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изjавио jе да jе страдање Срба у западноj Краjини 1995. године био страшан геноцид и наставак проjекциjе Независне Државе Хрватске.Савановић jе у Мркоњић Граду, на обиљежавању 20 година од страдања Срба у 13 западнокраjишких општина, изразио увjерење да ће у времену коjе слиjеди, уз помоћ честитог диjела међународне заjеднице, одговарати починиоци незапамћених злочина над Србима на овом простору. 

„Хрватска jе након протjеривања Срба 1995. године намjеравала да са своjим међународним менторима практички риjеши српско питање у БиХ протjеривањем преко Дрине, што jе проjекат коjи jе одавно присутан“, рекао jе Савановић.

Он jе додао да jе патолошка обрада жртава протеклог рата, након ексхумациjе, показала да су употриjебљени исти монструозни методи убиjања као и у НДХ 1941. године и да посебну тежину злочину даjе чињеница да су жртве били и цивили.

„На нашу жалост, они коjи jе требало да чуjу крик тог народа jош нису чули то што треба да чуjу. Морамо истраjавати на томе и тражити помоћ и других земаља у окружењу посредством њихових тужилаштава и судова“, рекао jе Савановић.

Он jе нагласио да напори коjе улаже предсjедник Републике Српске Милорад Додик за одржавање референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ нису случаjни, jер jе риjеч о институциjама коjе су се „одметнуле“ и примjењуjу селективну правду под политичким притиском из Сараjева.

„На нама остаjе да и даље обиљежавамо ове датуме, да актуелизуjемо ове догађаjе и jавним трибинама вршимо притисак на све у чиjоj jе надлежности покретање кривичниих поступака“, поручио jе Савановић.

Он jе подсjетио да jе у офанзиви Воjске Хрватске, Хрватског виjећа одбране и Армиjе БиХ уз подршку НАТО-а у септембру и октобру 1995. године са своjих вjековних огњишта на подручjу 13 западнокраjишких општина протjерано 120.000 људи, а живот су изгубила 1.674 цивила и воjника, од коjих су ексхумирана тиjела 1.214.

„Наjвећа масовна гробница из тог времена jе на градском гробљу у Мркоњић Граду, из коjе jе ексхумирано 181 лице, док jе на локалним гробљима ексхумирано 176 жртава“, рекао jе Савановић.

Говорећи о накнади материjалне штете, он jе навео да ни о том питању нема никаквих помака, подсjетивши да jе само општина Мркоњић Град у разарањима и накнадноj пљачки претрпjела штету од око 680 милиона КМ.

„У тих 117 дана окупациjе Мркоњић Града углавном су били фокусирани на убиjање цивила и воjника, пљачку имовине из предузећа и уништавање инфраструктуре, без обзира на присуство снага ИФОР-а, коjе jе требало да их штите. Требаће нам децениjе да вратимо Мркоњић Град у стање приjе окупациjе“, поручио jе Савановић.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић изразила jе наду да ће злочини над Србима на подручjу ове општине коначно бити процесуирани.

„Очигледно jе да Тужилаштво БиХ не ради своj посао, jер jе немогуће да имате масовну гробницу, толико цивилних жртава тако звjерски убиjених, а да jош нико ниjе одговарао“, рекла jе Аничићева.

Она jе подсjетила да општина Мркоњић Град не може да поднесе тужбу против Хрватске за накнаду материjалне штете, док неко не буде кривично осуђен за злочине на њеном подручjу.

„Искрено вjеруjемо да ће до тога доћи, jер су хрватска воjска и држава овдjе организовале пљачку у коjоj су однесене машине из фабрика, што нису могли да ураде поjединци“, рекла jе Аничићева.

Према њеним риjечима, данас мало ко може да препозна да jе Мркоњић Град приjе 20 година био згариште, а обнова jе, углавном, текла захваљуjући марљивости и упорности становништва и у посљедње вриjеме помоћи Владе Републике Српске.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

САВАНОВИЋ: ПОНОВЉЕНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ИЗ …

САВАНОВИЋ: ПРОБОЈ КОРИДОРА ОМОГУЋИО КОНТИНУИТЕТ …

Отаџбински рат – Западно краjишке општине

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: