fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Savanović: Stradanje 1995. – genocid i nastavak projekcije NDH

Ministar Milenko Savanović
Ministar Milenko Savanović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je stradanje Srba u zapadnoj Krajini 1995. godine bio strašan genocid i nastavak projekcije Nezavisne Države Hrvatske.Savanović je u Mrkonjić Gradu, na obilježavanju 20 godina od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština, izrazio uvjerenje da će u vremenu koje slijedi, uz pomoć čestitog dijela međunarodne zajednice, odgovarati počinioci nezapamćenih zločina nad Srbima na ovom prostoru. 

„Hrvatska je nakon protjerivanja Srba 1995. godine namjeravala da sa svojim međunarodnim mentorima praktički riješi srpsko pitanje u BiH protjerivanjem preko Drine, što je projekat koji je odavno prisutan“, rekao je Savanović.

On je dodao da je patološka obrada žrtava proteklog rata, nakon ekshumacije, pokazala da su upotrijebljeni isti monstruozni metodi ubijanja kao i u NDH 1941. godine i da posebnu težinu zločinu daje činjenica da su žrtve bili i civili.

„Na našu žalost, oni koji je trebalo da čuju krik tog naroda još nisu čuli to što treba da čuju. Moramo istrajavati na tome i tražiti pomoć i drugih zemalja u okruženju posredstvom njihovih tužilaštava i sudova“, rekao je Savanović.

On je naglasio da napori koje ulaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za održavanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH nisu slučajni, jer je riječ o institucijama koje su se „odmetnule“ i primjenjuju selektivnu pravdu pod političkim pritiskom iz Sarajeva.

„Na nama ostaje da i dalje obilježavamo ove datume, da aktuelizujemo ove događaje i javnim tribinama vršimo pritisak na sve u čijoj je nadležnosti pokretanje krivičniih postupaka“, poručio je Savanović.

On je podsjetio da je u ofanzivi Vojske Hrvatske, Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH uz podršku NATO-a u septembru i oktobru 1995. godine sa svojih vjekovnih ognjišta na području 13 zapadnokrajiških opština protjerano 120.000 ljudi, a život su izgubila 1.674 civila i vojnika, od kojih su ekshumirana tijela 1.214.

„Najveća masovna grobnica iz tog vremena je na gradskom groblju u Mrkonjić Gradu, iz koje je ekshumirano 181 lice, dok je na lokalnim grobljima ekshumirano 176 žrtava“, rekao je Savanović.

Govoreći o naknadi materijalne štete, on je naveo da ni o tom pitanju nema nikakvih pomaka, podsjetivši da je samo opština Mrkonjić Grad u razaranjima i naknadnoj pljački pretrpjela štetu od oko 680 miliona KM.

„U tih 117 dana okupacije Mrkonjić Grada uglavnom su bili fokusirani na ubijanje civila i vojnika, pljačku imovine iz preduzeća i uništavanje infrastrukture, bez obzira na prisustvo snaga IFOR-a, koje je trebalo da ih štite. Trebaće nam decenije da vratimo Mrkonjić Grad u stanje prije okupacije“, poručio je Savanović.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić izrazila je nadu da će zločini nad Srbima na području ove opštine konačno biti procesuirani.

„Očigledno je da Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao, jer je nemoguće da imate masovnu grobnicu, toliko civilnih žrtava tako zvjerski ubijenih, a da još niko nije odgovarao“, rekla je Aničićeva.

Ona je podsjetila da opština Mrkonjić Grad ne može da podnese tužbu protiv Hrvatske za naknadu materijalne štete, dok neko ne bude krivično osuđen za zločine na njenom području.

„Iskreno vjerujemo da će do toga doći, jer su hrvatska vojska i država ovdje organizovale pljačku u kojoj su odnesene mašine iz fabrika, što nisu mogli da urade pojedinci“, rekla je Aničićeva.

Prema njenim riječima, danas malo ko može da prepozna da je Mrkonjić Grad prije 20 godina bio zgarište, a obnova je, uglavnom, tekla zahvaljujući marljivosti i upornosti stanovništva i u posljednje vrijeme pomoći Vlade Republike Srpske.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OBILjEŽENO 20 GODINA OD STRADANjA SRBA U ZAPADNOJ KRAJINI

SAVANOVIĆ: PONOVLjENI ZLOČINI NAD SRBIMA IZ …

SAVANOVIĆ: PROBOJ KORIDORA OMOGUĆIO KONTINUITET …

Otadžbinski rat – Zapadno krajiške opštine

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: