Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sastanak Odbora NSRS za Donju Gradinu

Datum objave: utorak, 27 decembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Sastanak odbora NSRS za Donju Gradinu Foto: RTRS
Sastanak odbora NSRS za Donju Gradinu
Foto: RTRS

U Kozarskoj Dubici danas je održan konstitutivni sastanak Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za Donju Gradinu na kojem je usvojen poslovnik o radu i razmatran izvještaj o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra Donja Gradina.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske i član ovog odbora Dane Malešević istakao je da, kada je riječ o izgradnji Memorijalnog centra, postoje određeni problemi u vezi sa Zakonom o javnim nabavkama.

On očekuje da će za mjesec dana dobiti konačno rješenje Komisije za žalbe, te da će naredne godine biti zavšene procedure javne nabavke i da će komisija donijeti odluku koja će poštovati zakon.

Sastanak odbora NSRS za Donju Gradinu Foto: RTRS

Malešević je potvrdio da je na današnjem konstutivnom sastanku Odbora podnio izvještaj o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

Predsjednik Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenjem usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih zemalja Darko Banjac potvrdio je da je za njegovog zamjenika na današnjem sastanku izabran Vojin Mitrović.

“Data je i informacija u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra, odnosno procedurama koje su u toku, jer je Zakon o javnim nabavkama omogućio da se ovo razvuče više nego što je trebalo”, rekao je Banjac novinarima.

On je naglasio da je to pitanje previše značajno za narode koji žive u BiH i ovom području, jer je Donja Gradina mjesto najvećeg stradanja Srba u istoriji.

“Znamo da je srpski narod drugi po stradanju u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu i mišljenja sam da Republika Srpska mora naći načina da se izgradi Spomen-područje Donja Gradina, jer to ne smije da čeka. To je nacionalno pitanje i značajno pitanje svih naroda koji ovdje žive da bi se istorija mogla spoznati i da jedni prema drugima imamo razumjevanja i moć oprosta”, rekao je Banjac.

On je naglasio da Odbor za Donju Gradinu treba da prati sve aktivnosti i da na jednom mjestu, u Spomen-području Donja Gradina, okupi sva udruženja, institucije i organizacije koje se bave tom tematikom.

Direktor Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina” Tanja Tuleković očekuje da će Odbor za Donju Gradinu dopinijeti da se konačno ralizuju i završe sve procedure u vezi sa usvajanjem idejnog projekta Memorijalnog centra Donja Gradina.

“Očekujemo da se Javnoj ustanovi `Spomen-područje Donja Gradina` da onakav značaj kakav ona ima, a to je ustanova od republičkog značaja, a sva udruženja i pojedinci su dobrodošli da nam pomognu u istraživanju stradanja civilnog stanovništva u NDH”, rekla je Tulekovićeva.

Odbor za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenjem usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih zemalja ima 11 članova, od kojih su osam poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, te predstavnici predsjednika Republike, Vlade Srpske i “Spomen-područje Donja Gradina”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stav Udruženja Jasenovac-Donja Gradina o izložbi …

Ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ na beogradskom …

Donja Gradina – rasedlavanje hrvatske „istine“ | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top