Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sastanak Odbora NSRS za Donju Gradinu

Datum objave: utorak, 27 decembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Sastanak odbora NSRS za Donju Gradinu Foto: RTRS
Sastanak odbora NSRS za Donju Gradinu
Foto: RTRS

U Kozarskoj Dubici danas je održan konstitutivni sastanak Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za Donju Gradinu na kojem je usvojen poslovnik o radu i razmatran izvještaj o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra Donja Gradina.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske i član ovog odbora Dane Malešević istakao je da, kada je riječ o izgradnji Memorijalnog centra, postoje određeni problemi u vezi sa Zakonom o javnim nabavkama.

On očekuje da će za mjesec dana dobiti konačno rješenje Komisije za žalbe, te da će naredne godine biti zavšene procedure javne nabavke i da će komisija donijeti odluku koja će poštovati zakon.

Sastanak odbora NSRS za Donju Gradinu Foto: RTRS

Malešević je potvrdio da je na današnjem konstutivnom sastanku Odbora podnio izvještaj o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

Predsjednik Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenjem usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih zemalja Darko Banjac potvrdio je da je za njegovog zamjenika na današnjem sastanku izabran Vojin Mitrović.

“Data je i informacija u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra, odnosno procedurama koje su u toku, jer je Zakon o javnim nabavkama omogućio da se ovo razvuče više nego što je trebalo”, rekao je Banjac novinarima.

On je naglasio da je to pitanje previše značajno za narode koji žive u BiH i ovom području, jer je Donja Gradina mjesto najvećeg stradanja Srba u istoriji.

“Znamo da je srpski narod drugi po stradanju u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu i mišljenja sam da Republika Srpska mora naći načina da se izgradi Spomen-područje Donja Gradina, jer to ne smije da čeka. To je nacionalno pitanje i značajno pitanje svih naroda koji ovdje žive da bi se istorija mogla spoznati i da jedni prema drugima imamo razumjevanja i moć oprosta”, rekao je Banjac.

On je naglasio da Odbor za Donju Gradinu treba da prati sve aktivnosti i da na jednom mjestu, u Spomen-području Donja Gradina, okupi sva udruženja, institucije i organizacije koje se bave tom tematikom.

Direktor Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina” Tanja Tuleković očekuje da će Odbor za Donju Gradinu dopinijeti da se konačno ralizuju i završe sve procedure u vezi sa usvajanjem idejnog projekta Memorijalnog centra Donja Gradina.

“Očekujemo da se Javnoj ustanovi `Spomen-područje Donja Gradina` da onakav značaj kakav ona ima, a to je ustanova od republičkog značaja, a sva udruženja i pojedinci su dobrodošli da nam pomognu u istraživanju stradanja civilnog stanovništva u NDH”, rekla je Tulekovićeva.

Odbor za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenjem usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih zemalja ima 11 članova, od kojih su osam poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, te predstavnici predsjednika Republike, Vlade Srpske i “Spomen-područje Donja Gradina”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stav Udruženja Jasenovac-Donja Gradina o izložbi …

Ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ na beogradskom …

Donja Gradina – rasedlavanje hrvatske „istine“ | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top