fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sarajevo: U antifašizam se zaklinju, a po sljedbenicima fašizma škole nazivaju (VIDEO)

U Sarajevu se veliča još jedan nekadašnji pripadnik Mladih muslimana. Škola u naselju Dobroševići od ove školske godine i zvanično će nositi ime Mustafe Busuladžića, koji je u periodu uoči i tokom Drugog svjetskog rata otvoreno podržavao profašističke i antisemitske stavove.

Škola u Sarajevu Foto: RTRS
Škola u Sarajevu Foto: RTRS

Kada istorija naprasno postane historija, histerija poprimi mitske razmjere. Heroji evoluiraju u teroriste, a fašisti u antifašiste. Vaskrsavaju konvertiti sa tapijom vrhovnog tumača svega i svačega, a „učiteljica života“ umjesto univerzalne funkcije, ponese breme razdora i netrpeljivosti!

Kada s početka septembra, svoja vrata ponovo otvori škola u Dobroševićima, učenicima će „dobrodošlicu zaželjeti“ Mustafa Busuladžić. Mjesto u holu škole, već je „zauzeo“. Uobičajeno, iznad ulaznih vrata, uskoro će biti njegovim imenom „ukrašeno“.

– Sa 1. septembrom, ako bog da, mi ćemo izvršiti promjenu natpisa i škola će nostiti ime JU OŠ „Mustafa Busuladžić“ – kaže direktor škole Duran Mrnđić.

Bio je filozof, intelektualac, poliglota… Nije mislio islam, već „islamski mislio“ svijet i pojave u njemu. Hrabro i kritički suočavao se sa prošlošću. Bio vizionar Mladomuslimanske budućnosti. Skončao je mlad, kao žrtva komunizma – reći će „busuladžićevci“. Bio je zagovornik fašističkog režima tadašnje NDH, retrogradna osoba koja je likovala zbog ustaškog pogroma nad sarajevskim Jevrejima, ratni zločinac, koji je hvalospjeve pisao o Anti Paveliću, o muslimanskoj Handžar diviziji, i koji je veličao Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku, reći će drugi.

A šta će profesori reći učenicima, kada njih više od 500 zapita „Ko je bio Mustafa Busuladžić“?

– Reći ćemo ono što je istina, što je napisano. Reći ćemo kada je rođen , gdje je rođen, kako je strado, da je znao pet svjetskih jezika u to vrijeme. Nećemo se zamarati sa nečim i pričati nešto što nije istina – kaže Mrnđić.

No istina, još iz onog „vakta“ u jeku genocida nad Jevrejima, ostala je zapisana između ostalog i kako je „sarajevska čaršija od Židova očišćena, ali je u njoj ostao zli židovski duh“. „Slavodobitno“ se borio protiv emancipacije žena, a svaku koja je odmakla dalje iz porodičnog doma i kuhinje – častio je pogrdnim imenima.

– Mislim da ne bi smjela škola da dobije ime onog ko je takav apolegota fašizma, kao što je bio Mustafa Busuladžić. To je velika sramota za BiH – kaže Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Velika je sramota za „paraistoričare“ da daleku prošlost sada projektuju i prilagođavaju je aktuelnim porivima. No sporadični eho razuma iz sarajevske čaršije, intelektualnu prašinu i moralne devijacije, nikako da nadjača.

– Ne znam koja pozitivna poruka bi mogla biti data djeci koja bi pohađala jednu takvu školu. Ovo dakako ni na koji način ne osporava evnetulane književne vrijednosti koje je Busuladžić imao ili prevodilačke sposobnosti, ali to je nešto sasvim drugo, što u ovom slučaju ne bi smjelo biti dominantan argument za davanje imena jednoj školi – rekla je ranije Sanja Vlaisavljević iz Centra za kulturu dijaloga Sarajevo.

No, „busuladžićevci“ su tom „reprezentu“ muslimanske ili bošnjačke nacije, već dodijelili i ulicu u sarajevskom naselju Koševo. Prethodno su se revizionisti istorije u gradu na Miljacki „obračunali“ sa prvim predsjednikom ZAVNOBIH-a Vojislavom Kecmanovićem. U navodnom multi gradu nema više ni Đure Pucara Starog, Bulevara Avnoja i brojnih drugih simbola antifašizma. Protjerani su!

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Osnovna škola u Sarajevu i zvanično nosi naziv ustaše Busuladžića

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: