fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SARAJEVO DA SE SUOČI SA ZLOČINOM NA KAZANIMA

Kazani - Sarajevo
Kazani – Sarajevo

U Sarajevu je danas u organizaciji Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) održan skup s ciljem podsjećanja javnosti na zločin koji su na Kazanima nad Srbima i Hrvatima počinili pripadnici 10. brdske brigade takozvane Armije BiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Sa skupa ispred Katedrale Srca Isusova poručeno je da Sarajevo ima moralnu i političku odgovornost da se suoči sa ovim zločinom. Iz ove nevladine organizacije ističu da se zaboravom, negiranjem i neobilježavanjem, ovaj zločin čini još većim.

Na lokaciji Kazana na Trebeviću ubijeni su brojni srpski civili, većinom građani Sarajeva. Iz jame na Kazanima nakon rata izvađeni su posmrtni ostaci 29 ljudi, a broj ubijenih zvanično nikada nije utvrđen.

Pripadnici Armije BiH su od 1991. do 1993. godine, prilikom racija, hvatali Srbe na sarajevskim ulicama i u stanovima i odvodili ih na kopanje rovova na Trebević, gđe je nalazila pećina Kazani u koju su ih bacali.

Za zločine na Kazanima od 1994. godine osuđeno je 14 pripadnika Armije BiH na kazne zatvora od 10 mjeseci do šest godina, a mnogi smatraju da su neke ubice još na slobodi.

Prema podacima Saveza logoraša Republike Srpske, u Sarajevu je tokom rata stradalo 8.800 Srba.

Prema podacima Saveza logoraša Republike Srpske, u Sarajevu je tokom rata bilo 126 logora za Srbe, te da je, prema popisu iz 1991. godine, u tom gradu prije rata živjelo više od 156.000 Srba, a sada ih nema ni 6.000.

Bošnjački politički vrh je 26. oktobra 1993. godine naredio hapšenje komandanta 10. brdske brigade takozvane Armije BiH Mušana Topalovića Cace, čiji vojnici su ubijali sarajevske Srba u jami Kazani na Trebeviću.

Prilikom pokušaja hapšenja Topalovića poginulo je devet vojnika i policajaca takzovane Armije BiH. Topalović je uhapšen i ubijen dan kasnije, kada je pokušao da pobjegne.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

NEMA SUŽIVOTA U TAKOZVANOM MULTIETNIČKOM SARAJEVU

PRAVDA ZA UBIJENE SRBE NA KAZANIMA

PODRŠKA PODIZANjU SPOMEN-OBILjEŽJA NA KAZANIMA

Sarajevo – Romanija – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: