fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PODRŠKA PODIZANjU SPOMEN-OBILjEŽJA NA KAZANIMA

Sarajevo-panorama.jpg

SARAJEVO, 13. MARTA (SRNA) – Zamjenik američkog ambasadora u BiH Džonatan Mur izrazio je u razgovoru sa potpredsjednikom FBiH Svetozarom Pudarićem podršku podizanju spomen-obilježja na Kazanima u Sarajevu.

Kazani su jama na lokaciji Boguševac u sarajevskom naselju Bistrik, gdje su od sredine 1992. godine do oktobra 1993. godine ubijani Srbi vatrenim ili hladnim oružjem, a tijela bacana u jamu.

Mur je izrazio želju da zajedno sa Pudarićem posjeti “mjesto stradanja nedužnih Sarajlija“ čim to vremenske prilike dozvole, saopšteno je iz Pudarićevog kabineta.

„Želimo svima ukazati na činjenicu da smo svjesni kakvi su zločini počinjeni ne samo na Kazanima, nego i na drugim mjestima. Na svim nivoima moramo pokazati poštovanje prema žrtvama“, istakao je Mur.

Pudarić je rekao da je ponekad ljudima koji se pokušavanju izboriti za poštivanje osnovnih ljudskih vrijednosti potrebno samo malo da ustraju i ne posustanu, a da je ovakva javna podrška jedan od takvih slučajeva.

Inicijativu za podizanje spomen-obilježja na Kazanima, na prijedlog Pudarića, podnio je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen u novembru prošle godine.

Prema optužnici, ubistva su činili pripadnici 10. Brdske brigade takozvane Armije BiH, kojom je komandovao predratni kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: