fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Сарадња Архива и Матице српске са Јеврејском библиотеком

Током боравка у Јерусалиму, у поводу отварања Српско-јеврејског центра Свети Сава и Јехуда Алкалај при Академском колеџу Оно, директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, и предсједник Матице српске, др Драган Станић, у пратњи генералног секретара Скупштине Војводине, Николе Бањца, амбасадора Милутина Станојевића и почасног конзула Александра Николића, су имали више састанака са референтним научним установама и институцијама.

Договорена је сарадња саЈеврејском националном и универзитетском библиотеком, чију је делегацију предводио др Јохај Бен-Гедалија, директор Архива и посебних збирки. Размотрена је сарадња у размјени стручњака, технологија, материјала и изложбених пројеката. Верзираност домаћина у референтне материјале и мрежу постојећих адекватних установа у Србији је била више него охрабрујућа.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је d2ec2cb0a8f50cc82b5f0e8cf1039e1c.jpg


Ова библиотека садржи 400 збирки, при чему је од посебног значаја Архив Евен-тов, који обрађује тематику југословенског Јеврејства, а чији је дугогодишњи директор био Цви Локер, родом из Новог сада, један од доајена историје Јевреја са подручја бивше Југославије и израелски дипломата. Тим поводом је састанку присуствовао и Дамјан Пековић, запослен у Евен-тову, по чему су приказани материјали из региона Баната и Бачке Паланке из 19. вијека.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је a1d29569d4148010444df09cb1b16469.jpg


На растанку је др Кузмановићу уручена копија, са амблемом ове међународно реномиране националне и универзитетске библиотеке, писма Миленка Веснића капетану Давиду Албали из 1917. године, којим је Краљевина Србија постала првом државом која је признала Балфурову декларацију.

У Јад вашем-у, делегацију домаћина је предводио директор Архива, др. Хаим Гертнер. Изражена је обострана заинтересованост да се већ започети процес сарадње са Архивом Војводине оконча споразумом, са посебним освртом на сарадњу у обасти размјене искустава у дигитализацији, те стурчном усавршавању. По састанку, обиђене су лабораторија, дигитализационе просторије Архива, те музејски простор.

На пријему у МСП у Јерусалиму, израелску делегацију је предводио директор Одјељења за Балкан, Дан Оријан. Станојевић и Оријан су изразили висок степен задовољства развојем билатералних односа, како у области привреде и културе, тако и у институционалној сарадњи. Израелска страна је, у отвореној и срдачној атмосфери, исказала пуну спремност да помогне Ариву Војводине и Матици српској у успостављању сарадње са свим релевантним установама у јеврејској држави од њихових интереса.

(БН)

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: