fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Saopštenje „Udruženja ratnih veterana Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije iz Crne Gore – Košare 1999“

Među svim našim herojima, najsjajnije blista podvig junaka sa Košara, a naročito našeg saborca, legendarnog poručnika Peđe Leovca, a većina nas članova udruženja smo ranjeni u tim borbama.

Piše: Ilija Mandić, predsjednik Udruženja

Mi, veterani sa Košara i Paštrika, iz nekadašnjeg Prištinskog korpusa VJ, se danas sa ponosom sjećamo naših saboraca koji su dali svoje živote tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine. Bitka na Košarama pokazala je sve najbolje osobine koje su krasile srpskog vojnika i da u nama teče krv kosovskih mučenika, Marka Miljanova, Jola Piletića, Živojina Mišića, Janka Vukotića, Radomira Putnika i svih drugih koji su kroz vjekove branili Crnu Goru i Srbiju od raznih neprijatelja.

Naš neprijatelj nije bio ,,običan“, to je bila najsnažnija vojna sila koju je svijet ikada vidio, a koja je imala podršku albanskih terorističkih bandi. To nas nije pokolebalo da stanemo ispred svih njih, jer nazad se nije moglo i nije smjelo, iza nas su bili Srbija i Crna Gora, naš narod. I dok smo mi krvarili po Košarama, dok su ginuli najbolji sinovi naše zemlje, NATO je, osim OVK, dobio još jednog saveznika – crnogorski režim koji je otvoreno podržao agresora i činio sve da odmogne našoj vojsci.

Ali, primjeri čojstva i junaštva su uvijek bili ispred primjera izdaje i prodaje, pa je tako i borba koju je vodila Vojska Jugoslavije nešto što ostaje upisano svijetlim slovima u istoriju Srbije i Crne Gore. Među svim našim herojima, najsjajnije blista podvig junaka sa Košara, a naročito našeg saborca, legendarnog poručnika Peđe Leovca, a većina nas članova udruženja smo ranjeni u tim borbama.

Predrag Peđa Leovac

I kao što nas je boljela izdaja crnogorske vlasti tokom agresije NATO pakta, tako nas boli i što se ta izdaja nastavila i decenijama kasnije, kada isti ti izdajnici, koji su pljunuli na naše pretke, ne dozvoljavaju da u kasarnama u Crnoj Gori odamo poštu našim saborcima.

Vjerujemo da će vremena izdaje brzo proći, da će se patriotizam i zasluge naših saboraca i ratnih veterana vrednovati na pravi način, kao što to rade odgovorne i civilizovane države koje drže do sebe i svoje tradicije.

Slava svim žrtvama NATO pakta, slava herojima sa Košara!

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: