Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SAD tolerišu govor nacista

Rezolucija Ujedinjenih nacija o zabrani veličanja nacizma. Izrael u politički teškoj poziciji

Razlike Zastave nekih od 193 zemlje ispred zgrade UN u Njujorku
RAZLIKE Zastave nekih od 193 zemlje
ispred zgrade UN u Njujorku

Sloboda govora, zagarantovana prvim amandmanom Ustava SAD, za Amerikance je razlog zbog koga godinama, pa i sada, u Ujedinjenim nacijama glasaju protiv rezolucije kojom se osuđuje veličanje nacizma. Stejt department navodi da zabrane slobode govora i drugi problemi u toj rezoluciji čine nemogućim za SAD da podrži dokument, o kome se u četvrtak glasalo u Komitetu za ljudska prava Generalne skupštine UN.

Ova rezolucija, koju je predstavila Rusija, poziva sve države članice UN da zabrane pronacistički govor i organizacije, i da uključe i druge zabrane pri govoru i izlaganjima u skupštini. No, građanima SAD je garantovana sloboda govora, čak i hvala sledbenika nacističkog vođe Hitlera, pa SAD uvek glasaju protiv, sa “šačicom” drugih. Države EU obično su uzdržane.

Rezolucija koja, inače, svake godine biva većinski usvojena, ovog puta privlači više pažnje, jer se o njoj prvi put glasa od kako je novi predsednik SAD Donald Tramp, koga optužuju da nije oštar prema neonacistima. Kako on to snažno odbacuje, američki zvaničnici pokušavaju da objasne da SAD ne podržavaju pronacistički govor, ali da ne mogu ni da glasaju za rezoluciju kojom se on zabranjuje.

Ova, kao i ostale rezolucije u Generalnoj skupštini UN su neobavezujuće. Ali, američka podrška rezolucijama koje su u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom mogle bi da postanu predmet američkog saveznog suda.

U posebnom procepu ove godine se našao Izrael, koji je glasao za rezoluciju kojom se osuđuje nacizam. Ovog puta je pod snažnim pritiskom SAD da glasa protiv osude nacizma čije su žrtve bili Jevreji. Ili da bude, bar, uzdržan.

SAD, inače, tvrde da Rusija koristi rezolucije o osudi nacizma svake godine kako bi podgrejala političke napade protiv svojih suseda.

ZAKON O PUTINU?

Demokrata Radža Krišnamurti podneo je u Kongresu SAD predlog zakona pod skraćenicom KREMLIN o “minimalizaciji ruskog mešanja”. Zakon predviđa da direktor Nacionalne obaveštajne službe pripremi izveštaj o “mogućim namerama i političkim zadacima Vladimira Putina i njegovog režima u pozadini nedavnih pokušaja mešanja u izbore u nizu država”.

Autor: D. Savić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hiljade na maršu: „Evropa će biti bela ili bez ljudi“ FOTO

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: