Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hiljade na maršu: „Evropa će biti bela ili bez ljudi“ FOTO

Datum objave: nedelja, 12 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Više hiljada ljudi marširalo je Varšavom u okviru demonstracija desničara, u vreme kada Poljaci proslavljaju Dan nezavisnosti svoje zemlje.

Marš krajnjih desničara samo je jedan od brojnih događaja kojima je obeleženo ponovno rađanje Poljske kao nacije 1918. godine, nakon što je bila „zbrisana sa karte“ 123 godine, navodi AP.

Predsednik Andžej Duda predvodio je državne ceremonije, kojima su prisustvovali i predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske Donald Tusk, ali marš je postao najveći događaj na Dan nezavisnosti proteklih godina i zasenio zvanične državne svetkovine i druge patriotske događaje.

Pojedini učesnici pokazali su naklonost prema ksenofobičnim ili rasističkim idejama, a na jednom transparentu je pisalo „bela Evropa bratskih zemalja“.

Slogan marša bio je „Želimo Boga“, što su reči iz stare poljske verske pesme koje je predsednik Donald Tramp citirao tokom posete Varšavi ranije ove godine.

Takođe, bilo je i transparenata „Evropa će biti bela ili bez ljudi“ uz skandiranje „Naš put je nacionalizam, udri udri u liberalizam“, „Bog, čast, otadžbina“, „Smrt neprijateljima otadžbine“, „Poljska bela katolička“.

U atsmoferi kao na fudbalskim utakmicama, uz upaljene baklje, petarde i vatromet pred početak Marša nezavisnosti, gosti istomišljenika poljskog ekstremističkog Narodnog radikalnog bloka koji organizuje marš, koji su došli iz Slovačke i Italije pozvali su Evropljane da se udruže protiv, kako su rekli, neomarksista iz Evropske unije i islamista navodeći da „Evropa mora biti hrišćanska i bela ili će propasti“.
„Primitivna kultura i vera islamista ne može da se ravna našoj evropskoj hrišćanskoj kulturi. Vi ste predvodnica cele Evrope, braćo. Svi islamisti neka vide da ovde nisu dobro došli. Branićemo naše slovenske žene i decu. Branićemo našu hrišćansku veru. Bog, čast i domovina“, kazao je masi pred početak marša Milo Mazurek iz neofašističke Narodne stranke Naša Slovačka, koja je doživela pre nedelju dana potpuni debakl na regionalnim izborima i sada ima samo dva regionalna poslanika.

U Maršu nezavisnosti čule su se i parole protiv levice i skandiranje „Na drveću umesto lišća visiće tela komunista“, protiv pripadnika LGBT a ove godine prvi put i radikalne antiukrajinske parole.

Marš obezbeđuje preko 6.000 policajaca koji su dobili pojačanja iz regiona.

Govorilo se i o ustajanju protiv liberala i odbrani hrišćanskih vrednosti, preneo je AP.

Marš je postao jedan od najvećih takvih demonstracija u Evropi, a danas je privukao i krajnje-desničarske lidere iz drugih delova Evrope.

Antifašistički pokret održao je manji kontra-protest, a organizatori su držali grupe odvojeno jednu od druge kako bi sprečili da dođe do nasilja.

Na ulice su u antifašistički Marš slobode i ravnopravnosti, suptrono ekstremistima, izašle danas drugom trasom, takođe centrom grada, hiljade Varšavljana sa transparentima: „Za vašu i našu slobodu“ ili „Poljska bela samo zimi“ sa zastavama Evropske unije, a njihov Marš uz zvuke muzike i veselo skandiranje podsećao je na karnevale.

Policija je privela grupu od preko 40 antifašističkih aktivista iz pokreta Građani Republike koja je aktivna na demonstracijama protiv poljske vlade zato što su se okupili na trasi Marša nezavisnosti da dočekaju nacionaliste protestnim transparentima, a antifašistički marš završava danas pred policijskom stanicom gde ih saslušavaju da im pruži moralnu podršku, javili su reporteri lista Gazeta viborča.

Danom nezavisnosti obeležava se vraćanje suvereniteta Poljske na kraju Prvog svetskog rata, nakon što je ta zemlja bila podeljena i pod kontrolom Rusije, Pruske i Austrougarske od kraja 18. veka.

Duda je nadgledao ceremonije kod Spomenika neznanom junaku, a nakon što je održao govor, učestvovao je u ceremoniji polaganja venaca na spomeniku.

Tusk, koji je prisustvovao ceremoniji na poziv Dude, takođe je odao poštovanje na spomeniku.

Lider poljske vladajuće partije Jaroslav Kačinjski primetio je da Poljska nije uvek bila u potpunosti nezavisna od 1918. godine aludirajući na nemačku okupaciju te zemlje tokom Drugog svetskog rata i period kada je bila pod kontrolom Moskve tokom Hladnog rata, navodi američka agencija.

Ipak, on je naglasio da je poljska država bila međunarodno priznata sve vreme što je, ocenio je, veliko postignuće.

(Tanjug)

Izvor: VIDOVDAN
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top