Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SAD i OHR: Poštovati odluku Ustavnog suda

Datum objave: subota, 17 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini i Visoki predstavnik reagovali su nakon odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS-a.

Više nije riječ o praznicima Republike Srpske, nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa, ističe OHR [Al Jazeera]
Više nije riječ o praznicima
Republike Srpske, nego o direktnom
osporavanju državnog pravosuđa,
ističe OHR [Al Jazeera]
Visoki predstavnik u BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu pozvali su sve strane u toj zemlji da ispoštuju odluke Ustavnog suda BiH

Ustavni sud BiH odbio je u subotu zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime je konačno potvrđeno da se 9. januar smatra neustavnim.

Ambasada SAD-a u BiH istakla je da je nadležnost Suda jasno definisana u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma čime je Sud ovlašten za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti.

Uputili su apel rukovodstvu Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda, prenosi agencija Fena.

Naglašavaju da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa.

“Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju s brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje”, navedeno je u saopštenju Ambasade SAD-a.

Iz Ambasade ističu da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica.

“Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH. Sjedinjene Američke Države napominju da su ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30. augusta 2016. ponovno potvrdili svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja.

Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje Opšteg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja.

Mi čvrsto stojimo iza tih izjava”, saopšteno je.

Inzko: Teške odluke

Visoki predstavnik Valentin Inzko ocijenio je da je Sud danas donio teške odluke da ne prihvati zahtjev Narodne skupštine RS-a (NSRS) za preispitivanje prethodne odluke Suda o Zakonu o praznicima te da obustavi primjenu odluke o referendumu koju je usvojio NSRS, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti.

“Današnje odluke još jednom pokazuju koliko je važna uloga ovog suda za poštivanje Ustava”, saopćeno je iz OHR-a.

U tom kontekstu, visoki predstavnik poziva vlasti u RS da se uzdrže od provođenja referenduma koji nema zakonske osnove i kojim bi se direktno prekršila odluka Suda. Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske, smatra on, nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa.

Kao konačni autoritet za provođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ponavlja da je Ustavni sud temelj Aneksa 4. Mirovnog sporazuma, i od ključne važnosti za njegovo provođenje. Upozorava da bi osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo direktno i ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo utjecaj na stabilnost zemlje.

Visoki predstavnik poziva sve strane da ispoštuju odluke koje je danas donio Ustavni sud BiH, da se uzdrže od daljih eskalacija i okrenu pitanjima od suštinske važnosti za zemlju i njene građane.

(Agencije)

Izvor: Al Jazeera

Vezane vijesti:

Ustavni sud BiH odbio apelaciju Narodne skupštine RS


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top