fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SAČUVATI ĆIRILICU

 Ljilja Petrović-Zečić

Ljilja Petrović-Zečić

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić smatra da je izložba „Jezik i pismenost“ odličan primjer kako da se ćirilici da određeni značaj, u vremenu kada je ugrožena i kada ima onih koji bi željeli da nestane.

„Ova izložba je veoma značajna zbog činjenice koliko je ćirilica danas ugrožena i koliko bi neki željeli da nestane, kao i da je devedesetih godina prošlog vijeka nastao veliki broj kvazi-jezika kao simbol nacionalnog identiteta i potrebe da se ljudi i zajednice razdvoje“, rekla je Zečićeva pred otvaranje izložbe „Jezik i pismenost“ u Banjaluci.

Ona smatra da bi briga o jeziku i pismu trebalo da bude prioritetna dužnost društva i pojedinaca jer bez njih nema ni naroda.

Zečićeva je istakla da je ova izložba, koja je urađena prošle godine povodom 150 godina od smrti Vuka Karadžića i u okviru velikog evropskog projekta „Dani evropske baštine“, interesantna zbog tematike i njenog cilja da se kulturna baština naroda da na širi uvid i da se pokaže kulturna raznolikost i jedinstvo različitosti evropskih država.

Ona je naglasila da je izložba poklon Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca.

Direktor biblioteke „Vuk Karadžić“ Mirko Demić smatra da je protjerivanje ćirilice sa hrvatskih prostora potpuno suludo, jer ona nije isključivo srpsko pismo, a Hrvati zaboravljaju da i njima pripada jednako kao i Srbima.

„Zadatak izložbe koja je obišla deset gradova Srbije i nekoliko gradova Srpske jeste da obiđe srpski kulturni i duhovni prostor i podseti šta imamo i šta treba da čuvamo“, naglasio je Demić.

On je pojasnio da izložba „Jezik i pismenost“ u najširem istorijskom, književnom i filološkom luku prikazuje nastanak i razvoj ćiriličkog pisma putem panoa, replika, autentičnih djela, kao i da su urađeni katalog i ce-de za izložbu koja i dalje traje.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Ćirilica – i kao trebinjska posebnost – Jadovno 1941.

Ćirilica u nestajanju – Jadovno 1941.

PREDLOŽEN ZAKON O ZAŠTITI ĆIRILICE – Jadovno 1941.

Ćirilica – čir na dvanaestopalačnom crevu hrvatskih …

ĆIRILICA DIO IDENTITETA SRPSKOG NARODA I KULTURE …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: