fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

САЧУВАТИ ЋИРИЛИЦУ

 Љиља Петровић-Зечић

Љиља Петровић-Зечић

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић сматра да jе изложба „Језик и писменост“ одличан примjер како да се ћирилици да одређени значаj, у времену када jе угрожена и када има оних коjи би жељели да нестане.

„Ова изложба jе веома значаjна због чињенице колико jе ћирилица данас угрожена и колико би неки жељели да нестане, као и да jе деведесетих година прошлог виjека настао велики броj квази-jезика као симбол националног идентитета и потребе да се људи и заjеднице раздвоjе“, рекла jе Зечићева пред отварање изложбе „Језик и писменост“ у Бањалуци.

Она сматра да би брига о jезику и писму требало да буде приоритетна дужност друштва и поjединаца jер без њих нема ни народа.

Зечићева jе истакла да jе ова изложба, коjа jе урађена прошле године поводом 150 година од смрти Вука Караџића и у оквиру великог европског проjекта „Дани европске баштине“, интересантна због тематике и њеног циља да се културна баштина народа да на шири увид и да се покаже културна разноликост и jединство различитости европских држава.

Она jе нагласила да jе изложба поклон Народне библиотеке „Вук Караџић“ из Крагуjевца.

Директор библиотеке „Вук Караџић“ Мирко Демић сматра да jе протjеривање ћирилице са хрватских простора потпуно сулудо, jер она ниjе искључиво српско писмо, а Хрвати заборављаjу да и њима припада jеднако као и Србима.

„Задатак изложбе коjа jе обишла десет градова Србиjе и неколико градова Српске jесте да обиђе српски културни и духовни простор и подсети шта имамо и шта треба да чувамо“, нагласио jе Демић.

Он jе поjаснио да изложба „Језик и писменост“ у наjширем историjском, књижевном и филолошком луку приказуjе настанак и развоj ћириличког писма путем паноа, реплика, аутентичних дjела, као и да су урађени каталог и це-де за изложбу коjа и даље траjе.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Ћирилица – и као требињска посебност – Jadovno 1941.

Ћирилица у нестаjању – Jadovno 1941.

ПРЕДЛОЖЕН ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЋИРИЛИЦЕ – Jadovno 1941.

Ћирилица – чир на дванаестопалачном цреву хрватских …

ЋИРИЛИЦА ДИО ИДЕНТИТЕТА СРПСКОГ НАРОДА И КУЛТУРЕ …

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: