fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sa spomenika u Blajburgu uklonjene oznake NDH, ostao samo neutralni natpis

Spomenik koji je Blajburški počasni vod podigao na Blajburgu u znak sećanja na vojne formacije NDH je konačno promenjen u skladu sa preporukama federalnih i naredbama lokalnih austrijskih vlasti.
Sa spomenika u Blajburgu uklonjene oznake NDH, ostao samo neutralni natpis; FOTO: snimak ekrana

Na kamenu je do sada pisalo na hrvatskom „Čast i slava paloj hrvatskoj armiji u maju 1945“, a na nemačkom „U znak sećanja na pale Hrvate u maju 1945“. Sa spomenika u Blajburgu uklonjene oznake NDH, ostao samo neutralni natpis

Prevod na nemački je bio lažan i kamufliran, dok je hrvatska varijanta otvoreno odavala počast vojsci jedne fašističke države unutar Hitlerovog bloka, nemačka varijanta je samo konstatovala patnju jednog naroda u ratu. Pored natpisa je stajala hrvatska „šahovnica“, hrvatski grb sa početnim belim poljem, onako kako je on bio u upotrebi u vreme Pavelićevog režima.

Sredinom marta su lokalne vlasti austrijske pokrajine Koruške najpre naredile da se sa kamena ukloni hrvatski natpis. Pre dva dana je uklonjen i grb. Na spomen-kamenu su sada ostali samo neutralni nemački natpis i veliki crni krst.

Takođe, okupljanja nacionalista i revizionista na Blajburškom polju su od ove godine potpuno zabranjena na preporuku Odbora za unutrašnju politiku austrijskog federalnog parlamenta.

Ono što će se od te manifestacije i dalje odvijati na austrijskom tlu jeste misa 13. maja u lokalnoj crkvi u Blajburgu/Pliberku pod ingerencijom Zagrebačke nadbiskupije. Nakon mise sledi polaganje venaca na spomeniku.

Hrvatski sabor i dalje ostaje pokrovitelj manifestacije na Blajburškom polju, s tim da se ona sada održava na groblju Mirogoj u Zagrebu i u Udbinama kod Zadra. Politički se „Blajburg“ seli u Zagreb.

Zbog stalnih novo-ustaških i staro-revizionističkih ekscesa, austrijski parlament je u julu 2020. ovlastio grupu specijalista za istorijsku i pravnu procenu hrvatskog skupa u Blajburgu. Rezultat njihove procene, objavljen u novembru prošle godine, glasio je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko delovanje i propaganda.

Izveštaj je preporučio zabranu skupa, što u Austriji nije jednostavno. Čim je neka manifestacija najavljena kao religiozna, a hrvatski skup u Blajburgu je oficijelno uvek najavljivan kao religiozan – nju je u Austriji praktično nemoguće zabraniti.

Odbor za unutrašnju politiku parlamenta je početkom marta zabranio skup, nakon čega je usledila i reakcija lokalnih vlasti u Klagenfurtu i Pliberku, te je sa spomen-kamena u dva koraka uklonjen sporni sadržaj.

Kako stvari stoje, manifestacija na Blajburgu ostaje, kao religiozna manifestacija. To je službeno i bila, ali od ove godine bi trebalo da bude i stvarno tako. Takva su barem očekivanja u Austriji.

Izvor: RTS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: