fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

S. Živanović: Povodom uvreda i neistina koje je javno izrekao Veljko Đurić Mišina

Doktor Srboljub Živanović
Doktor Srboljub Živanović

Smatram da gospodinu Mišini, kao direktoru Muzeja žrtava genocida u Beogradu ostaje da se izvini svima onima koje je svojim neodgovormim izjavama u javnosti uvredio i da se odrekne neistina koje je izgovorio.

U svojim izlaganjima, koje je prenelo više medija u Srbiji, Veljko Đurić Mišina, Direktor Muzeja genocida u Beogradu, je izjavio sledeće: „Srboljub Živanović je 1964. godine bio mlađi asistent Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Početkom godine, voljom i dozvolom visokih političkih i državnih (znači i bezbednosnih) struktura, postavljen je za člana naročite komisije…“ (nije tačno) „…da sve to bude fotografisano i snimljeno filmskom kamerom“… (nije tačno) „…u tim dostupnim javnosti dokumentima vidi se nešto sasvim drugo od onoga što poslednjih godina Živanović priča, drugim rečima obmanjuje javnost“ (to je čista uvreda). „On osim toga svesno iskrivljuje činjenice.“

Ove uvrede i neistine upućene meni, akademiku gospodinu Vasilju Krestiću i drugima koji se bave problemom hrvatskih logora smrti, Veljko Đurić Mišina pokazuje svoje neznanje.

Njemu nije poznato ni ono što su radili njegovi predhodnici na mestu direktora Muzeja genocida u Beogradu. Izgleda da nije čitao ni Zbornike izlaganja i diskusija sa šest Međunarodnih konferencija o Jasenovcu održanih u Njujorku, Jerusalimu i Banja Luci koji su objavljeni na engleskom i na srpskom jeziku, u vidu debelih knjiga.

Nisu mu poznati ni razgovori sa preživelim logorašima Jasenovca, a diskovi sa tim intervjuima su predati njegovom muzeju. On se poziva na dva dela izveštaja objavljenih u „Katena Mundi“, koji nisu potpuni. Ceo izveštaj je objavljen na međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu na kojoj je bio prisutan i direktor Muzeja genocida iz Beograda. Govoreći o broju žrtava Jasenovačkog sistema hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevereja i Roma, Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu (u kojoj nije bilo predstavnika ni Srba ni Hrvata) je utvrdila da su rimokatolici Hrvati u tom sistemu logora za istrebljenje ubili preko 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma, među kojima je bilo 110.000 dece ispod 14 godina starosti.

Na Međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu, na kojoj su utvrđeni ti brojevi, bio je prisutan i direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda i sadašnji episkop Slavonski g. Jovan Ćulibrk. Nikada nisu digli svoj glas protiv te odluke.


Ja lično znam da se nikada neće utvrditi tačan poimeničan broj žrtava Jasenovca, jer ne znamo koliko je nerođene dece izvađeno iz utroba majki, ne znamo koliko je osoba spaljeno u Pićilijevom krematorijumu, ne znamo koliko je žrtava skuvano u kazanima za pravljenje sapuna, koji su se tada nalazili u Donjoj Gradini, ne znamo ni koliko su leševa odnele vode Save i Dunava, koliko je leševa izbačenih na obale sahranjeno na lokalnim grobljima kao NN osobe itd. Ja sam lično mesecima gledao te leševe koje je nosio Dunav.

Ne znamo ni koliko su leševa Hrvati izvadili iz masovnih grobnica i spalili. Zna se samo da je nađeno dva vagona pepela prilikom oslobađenja Jasenovca, itd.

Meni je lično pričao Dragojlo Lukić da je našao blizu 20.000 žena i dece koje su Hrvati pokupili sa Kozare. Međutim, to nisu bile sve žrtve dece pobijene u Jasenovačkom sistemu logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma. Tačan broj je utvrdila Međunarodna konferencija o Jaseovcu. Svi statističari (od kojih većina nikada nije posetila ni Jasenovac, ni Donju Gradinu) zasnivaju svoje račune na popisu iz 1931. godine i na raznim predviđanjima. Oni ne poseduju stvarne činjenice o broju žrtava. Sve ovo je dobro poznato Veljku Đuriću Mišini.

Međutim, on, verovatno, radi lične koristi, pokušava da vređanjem naučnika napravi neku ličnu korist.

Ovih dana je Muzej žrtava genocida iz Beograda organizovao jednu veoma slabu, bednu i neodgovornu izložbu o Jasenovcu, u prestižnoj galeriji Progres u Beogradu, na kojoj posetioci nisu bili u stanju da vide ništa od materijala o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima kojim ovaj muzej raspolaže.

Glavni organizator ove izložbe je Veljko Đurić Mišina.

Smatram da gospodinu Mišini, kao direktoru Muzeja žrtava genocida u Beogradu ostaje da se izvini svima onima koje je svojim neodgovormim izjavama u javnosti uvredio i da se odrekne neistina koje je izgovorio, jer mu se može desiti da se protiv njega povede sudski postupak, pošto on predstavlja javnu ličnost.

Akademik Srboljub Živanović

Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu

London, Velika Britanija

 

Vezane vijesti:

Još jednom o broju žrtava u Jasenovcu | Jadovno 1941.

Otvorena izložba „Jadovno- Jasenovac- Kozara- Sajmište …

Profesore Mišina u kakvu to raskolničku kaljužu gurate …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: