Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Otvorena izložba „Jadovno- Jasenovac- Kozara- Sajmište“

Datum objave: subota, 22 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

U beogradskoj galeriji “Progres” sinoć je otvorena izložba “Jadovno-Jasenovac-Kozara-Sajmište”, povodom obilježavanja Dana proboja zatočenika iz koncentracionog logora Jasenovac.

 U beogradskoj galeriji "Progres" večeras je otvorena izložba "Jadovno-Jasenovac-Kozara-Sajmište", povodom obilježavanja Dana proboja zatočenika iz koncentracionog logora Jasenovac.
Beograd: Otvorena izložba
“Jadovno-Jasenovac-Kozara-Sajmište”
Foto: SRNA

Organizator izložbe je beogradski Muzej žrtava genocida, koji ujedno 22. april obilježava i kao svoj dan, odnosno Dan sjećanja na proboj posljednjih zatvorenika konclogora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ 1945. godine.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina rekao je Srni da se izložbom želi pokazati kontinuitet zločina NDH nad srpskim narodom, Jevrejima i Romima.

Đurić je rekao da još mnogo toga nije raščišćeno što se tiče proboja logoraša iz logora Jasenovac i ko je to inicirao.

“Još je taj događaj neistražen, ali je bitno da se to desilo 22. aprila 1945. godine, a Beograd je oslobođen 20. aprila 1944. godine”, naveo je Đurić.

On je dodao da će u okviru obilježavanja ovog dana Muzej organizovati i druge događaji u narednih 15 dana, kao što je skup uz učešće psihijatara, psihologa i antropologa o temi “Antropologija jasenovačkih zločina i zla”.

Biće predstavljen film Muzeja žrtava genocida o zločinima NDH, kao i prvi dijelovi dugometražnog dokumentarno filma o Sajmištu, a biće održana i tribina o Kosovu i Metohiji 1941-1999-2017. godine.

Izložbu je otvorio izraelski tradicionalni umjetnik Majkl Ende, koji je Muzeju poklonio svoju skulpturu pod nazivom “Od uništenja do novog života”, koja predstavlja šest miliona jevrejskih žrtava stradalih u Holokaustu i novi život Izraela.

“Ja ne vidim da je ubijeno samo šest miliona Jevreja, nego 30 miliona, ako se matematički ubroje i njihove porodice”, rekao je Ende, koji je prokomentarisao jednu fotografiju uplakanog dječaka sa Kozare u vrijeme ustaških pogroma riječima “za šta je krivo ovo nevino dijete?”.

Na izložbi je Tanja Mehle iz Maribora, kćerka pokojnog Milana Bastašića, koji je bio u dječijem ustaškom logoru, a kasnije saradnik i istraživač Muzeja žrtava genocida, pročitala dio iz njegove knjige, koju nije uspio da objavi za vrijeme svog života.

U tom tekstu, koji će kao publikaciju pod nazivom “Bilogorski crni rubac” objaviti tokom ove godine Muzej žrtava genocida, Bastašić navodi da je u NDH genocid bio ne samo planiran, nego i do detalja razrađen za svaki entitet pojedinačno – za Srbe, Jevreje i Rome, od kojih su otimana djeca, koja su kasnije ubijana ili poslata u logore.

“Zahvaljujući preživjelim Jevrejima, pokušaji Hrvatske da revidira Holokaust i genocid NDH ostaje samo sraman izuzetak”, napisao je Bastašić, koji je naveo da su majke u Bilogori kao znak žalosti stavljale na glavu crne rupce, koji su kasnije nalaženi krvavi na stratištima.

Ispred udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke, otvaranju izložbe i promociji knjige prisustvovao je Milenko Jahura predsjednik „Srpskog nacionalnog društva Prebilovci“ iz Beograda.

U okviru izložbe predstavljena je knjiga “U raljama genocida” autora Mire Kljajić Vejnović i Nikole Turajlića, koji se bave tragedijom svojih mjesta, odnosno tri sela pored Jasenovca u 20. vijeku, zaključno sa posljednjim ratom 1992. godine.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top