fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RUSKI ISTORIČAR U SRPSKOJ NA KONFERENCIJI „JADOVNO 1941.“

kiril_feferman

Ruski | English | Deutsch

Od  23-25 juna ​​u Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, koja se nalazi u sastavu Bosne i Hercegovine, održana je Prva međunarodna konferencija „Jadovno, 1941.“, na kojoj je učestvovao predstavnik Holokaust centra, dr Kiril Feferman. Naziv konferencije upućuje na čitavu grupu logora koji su se nalazili na teritoriji današnje Hrvatske. Stvorio ih je u aprilu i maju 1941.godine pronacistički režim ustaša, hrvatskog ulktranacionalističkog pokreta, pod čijom kontrolom su se našle teritorije današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U ovim logorima je nova država, koja je dobila naziv Nezavisna Država Hrvatska (NDH),  uništila na hiljade Jevreja i Srba. Uništavanje je trajalo do sredine avgusta 1941.godine, kada ju je Italija koja je pretendovala na teritorije NDH, prisilila da evakuiše svoje trupe sa područja Jadovna i zatvori ove logore.

Konferencija je okupila istaknute naučnike iz Srbije, Rusije, Izraela, SAD i Italije. Dr Feferman je predstavio rad:

„Sličnosti i razlike u nacističkim politikama ‘zavadi pa vladaj’ u SSSR i Jugoslaviji 1941. godine“

sa posebnim osvrtom na sličnosti  nemačkih politika u odnosu na jevrejsko pitanje. Posle konferencije, učesnici su se pridružili spomen ceremoniji održanoj na mestu na kome se nalazio logor Jadovno, tokom koje je predsednik Srbije otkrio spomenik žrtvama Jadovna.
Za Rusiju su i sama konferencija, i kasniji memorijalni događaj u Jadovnom od posebnog interesa, jer ih je organizovala nevladina organizacija, Udruženje građana „Jadovno 1941.“, na čijem čelu se ne nalazi profesionalni istoričar i državni službenik, već veoma preduzimljivi čovek, stomatolog po obrazovanju, Dušan Bastašić. On i organizacija koju je stvorio, uspeli su da održe ovu konferenciju i memorijalni događaj, kome je prisustvovao predsednik Srbije (dok je prošle godine ovde bio predsednik Hrvatske). Još jedna važna karakteristika ove konferencije je bilo to što su na njoj u svojstvu naučnika učestvovali i jerarsi Srpske pravoslavne crkve.
Dana 29. juna, dr Kiril Feferman je održao predavanje na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu, vodećoj srpskoj naučnoj instituciji za istoriju 20.veka, predstavio rad Holokaust centra i posetio Muzej žrtava gencida, sa kojim je postignut  principijelni dogovor o saradnji u nizu oblasti. Sledećeg dana, dr Feferman je održao predavanje u Jevrejskoj opštini u Beogradu, i upoznao prisutne sa delovanjem ruskog Holokaust centra.

http://www.holocf.ru/news/567

pervaя meždunarodnaя konferenciя «Яdovno, 1941»

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: