fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ruski ambasador: Gorbačov sprečio bombardovanje Zagreba

Ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov napisao je za zagrebački „Jutarnji list” da je zahvaljujući sovjetskim operativcima i obraćanju Gorbačova rukovodstvu Jugoslavije sprečen napad JNA na Zagreb 1991.

Pixsell
Pixsell

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA

”Uz pomoć dezertera iz JNA i iz prisluškivane komunikacije Štaba Vrhovne komande u Beogradu hrvatsko rukovodstvo na vreme je saznalo za napad koji se sprema na Zagreb i velika industrijska postrojenja u Hrvatskoj”, napisao je za zagrebački ”Jutarnji list” ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov povodom 25. godišnjice ruskog priznanja Hrvatske.

 Azimov kaže da su SAD i Zapad zauzeli nefleksibilni stav i podržavali celovitost Jugoslavije i da se zato hrvatsko vođstvo obratilo Moskvi. ”Zahvaljujući između ostalog i našim operativnim akcijama i obraćanju Mihaila Gorbačova rukovodstvu Jugoslavije i JNA 6. oktobra 1991. godine sa pozivom da se suzdrže od upotrebe sile, Zagreb je uspešno spašen od razaranja i ozbiljnih civilnih žrtava”, kaže ambasador.

Azimov piše da je ”uloga Sovjetskog Saveza i Rusije u rešavanju sukoba izmeu Jugoslavije i Hrvatske dobro poznata”. ”Sovjetsko rukovodstvo od samog je početka bilo zainteresovano za hitan prekid borbenih delovanja i početak političkog rešenja. Upravo su sovjetski lideri bili prvi koji su u Moskvi u oktobru 1991. godine organizovali jedinstveni susret čelnika Jugoslavije u raspadu”.

Azimov smatra da raspad SSSR-a i događaji koji su usledili nisu dopustili Rusiji da nastavi rad na sprečavanju sukoba u Jugoslaviji. Inicijativa je prešla na zemlje Zapada, a rat koji je postao jedan od najkrvavijih u istoriji moderne Evrope nije se uspeo izbeći.

”Istovremeno je Rusija nastavila sa pružanjem pomoći Hrvatskoj koliko god je to bilo moguće. Nije tajna da je upravo rusko vazduhoplovstvo prekinulo vazdušnu blokadu Hrvatske u vreme sukoba. Poslednji avion za Zagreb do uvođenja blokade i prvi nakon nje bili su ruski”, piše ruski ambasador u Zagrebu. Isto tako, tvrdi da su se samo ruski vozači usudili da dopmreaju međunarodnu humanitarnu pomoć do najtežih delova fronta, a i delovanje ruskih mirovnih snaga u tom su razdoblju su zaslužila najveća priznanja.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: