Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Русија зна да Србин никада не пуца у њу

Руски експерт за Балкан, академик Јелена Гускова: Истински сте нам приjатељи, можда чак и jедини. ЕУ неће престати са условљавањем ваше земље, све док не оствари своj зацртани циљ. Веруjем да ће Руси и Срби спасти свет

Јелена Гускова
Јелена Гускова

СРБИЈА jе много важна Русиjи. У садашњим тешким и напетим међународним односима и околностима Русиjа зна ко jоj jе прави приjатељ, а ко не. Зна ко никад ниjе пуцао у њу. А, ниjедан Србин никада ниjе пуцао у Русиjу. Зато jе за моjу земљу Србиjа jединствен приjатељ у свету. Можда чак и jедини. Наjискрениjи. Наш брат.

Овако данас Русиjа гледа на Србиjу по мишљењу академика Јелене Гускове, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе Руске академиjе наука, иностраног члана Српске академиjе наука и уметности и члана Сената Републике Српске. Подсећаjући да су Срби и Руси у свим великим историjским догађаjима увек били заjедно, она наглашава и да су две земље последњих година кренуле у нову, заjедничку историjу.

– Односи Србиjе и Русиjе су се вратили у своj стари, прави колосек. То се наjбоље потврдило у тешким тренуцима великих притисака на Србиjу, када jе Русиjа jасно показала да стоjи иза Србиjе и у Уjедињеним нациjама и у Савету безбедности, као и сада у заjедничкоj борби да Косово не буде примљено у Унеско. С друге стране, Србиjа ниjе подржала санкциjе Русиjи, а то и руководство и народ моjе земље изузетно цене.

* Како оцењуjете минулу посету Русиjи српске делегациjе предвођене премиjером Александром Вучићем?

– Иако нису откривени сви детаљи важног и поверљивог разговора премиjера Вучића са председником Путином, jасно jе да су постигнути важни договори у области економиjе, енергетике и одбране. Економска сарадања jе jедна од наjважниjих тема између наших земаља и ако се унапређуjе може да донесе добробити свима. Зато jе природно што су и економиjа и енергетика биле главна тема разговора међудржавних делегациjа.

* И воjна сарадња jе била „на столу“.

– Та тема jе одавно важна у разговорима руководстава двеjу земаља. Познато jе да су српски воjни авиони ремонтовани код нас, говори се о заjедничком ремонту руских хеликоптера у Србиjи, а српско оклопно возило „лазар“ биће наоружано наjсавремениjим руским топом „шипунов“. Осим тога, неопходно jе и да се што боље опреми Руско-српски хуманитарни центар у Нишу тако да може функционисати за цео Балкан. Ниjе, зато, чудо што jе воjна сарадња важна тема руско-српских договора.

ДОДИК И ПУТИН ОДЛИЧНО САРАЂУЈУ
* Какав jе однос Русиjе према Републици Српскоj?
– Исти као према Србиjи! Све што важи у односима Русиjе и Србиjе, важи и за Републику Српску. Русиjи jе важно очување Републике Српске, а све више се ради и на jачању наших веза и односа. у прилог томе иду и одлични односи дваjу председника – Владимира Путина и Милорада Додика.

* Како коментаришете то што свако приближавање Србиjе и Русиjе jедан део наше интелектуалне елите гледа са подозрењем?

– Два су разлога за то. Један jе у чињеници да jе Западна Европа, увек у историjи покушавала да одврати Србиjу од приближавања Русиjи, а то jе чинила управо помоћу дела српске интелектуалне елите. Други разлог jе подељеност друштва, нарочито интелектуалаца, али то jе присутно и код нас и код вас. У обе државе увек има словенофила и русофила, али и оних ориjентисаних према Западу, па кад jедни успеваjу у своjим намерама, други негодуjу и осуђуjу. Важно jе, међутим, да, вековима, ниjедна западно ориjентисана српска власт ниjе успела да промени осећање народа коjе већински воли Русиjу.

* Не можете порећи да jе Русиjа, односно СССР, после Другог светског рата заборавила Србиjу.

– Тачно. Већина Руса, нарочито оних рођених после 1948. године, ниjе ни знала где jе Србиjа, jер нам jе било забрањено да пишемо о вама све до 1991. И jа сам као стручњак за Балкан, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века о Србиjи могла да пишем само са дозволама Централног комитета Комунистичке партиjе СССР. Али, када jе почела jугословенска криза, много смо о њоj писали, па су све везе Србиjе и Русиjе почеле да постаjу видљивиjе и jасниjе. Русиjи jе, заправо, било потребно готово две децениjе ваше кризе, да би наш народ сазнао колико су дубоке и jаке везе између наша два народа.

* Да ли заиста веруjете да Руси данас више знаjу о Србима него почетком деведесетих?

– Сигурна сам да сада чак и сваки школарац у моjоj земљи одлично зна где су и ко су Срби и колико су блиски Русима. Већина мог народа зна и да вас данас западни свет често кажњава због љубави према Русиjи.

Jelena_Guskova_004* Како видите однос Европске униjе према Србиjи?

– Врло критички, будући да ЕУ непрекидно условљава Србиjу, доводећи jе пред тешке одлуке и изборе. Али, ЕУ има своjе интересе и циљеве и жели да их оствари. Док их не оствари неће престати са политиком условљавања коjа страховито отежава живот целоj српскоj држави. Условљаваће Србиjу иако знаjу да jе у читавоj своjоj историjи била jедан од наjважниjих самосталних политичких и воjних фактора не само на Балкану него и у Јужноj Европи. То на Западу добро знаjу и зато на све начине траже начине да смање могућности Србиjе да остане самостални воjни и политички фактор Балкана и jуга Европе. Штавише, сада Хрватска претендуjе да преузме ту улогу од Србиjе.

* Да ли то све онда поприма геополитички контекст?

– Не. Ниjе реч о геостратешком положаjу и геостратешким играма. Србиjу кажњаваjу због историjских односа са Русиjом. И кажњаваjу вас, такође, због вашег ината, борбеног духа и православља. Али, веруjем да они не могу да покоре и преориjентишу српски народ. Ниjе им то успело последњих 25 година, ни када су вас ставили под невероватне, жестоке санкциjе, ни када су вас бомбардовали. Све сте то преживели и сматрам да вас нису сломили, jер су Срби у свом бићу правдољубив народ.

У БЕОГРАДУ ИМА 200 ЏИХАДИСТА
* Зашто сте недавно jавно упозоравали да jе реализациjа „зелене трансверзале“ у завршноj фази?
– Покушаj остварења тог давно зацртаног циља сигурно ће се десети. И желим да Србиjа буде спремна на то. Србиjа, у ствари, мора да буде спремна за то. И не само Србиjа, него и Македониjа и Црна Гора. Још у jуну се говорило да само у Србиjи има више од 1.000 џихадиста. Од тога у Београду више од 200. Нажалост, таj броj се непрекидно повећава.

* Зашто тако мислите?

– То историjа „говори“. Први сте устали 1804. против Турака, док су други народи чекали да неко други дође да их ослободи и спасе. Тако jе било и у Првом и у Другом светском рату. Европљани од своjих историчара одлично знаjу да Срби први крећу у боj, да заштите и себе и све око себе, да хероjски гину за одбрану своjе земље и да им jе изузетно стало до националног идентитета.

* Какви ће односи Србиjе и Русиjе бити у будућности?

– Наjискрениjе, без имало претеривања, веруjем да ће Руси и Срби спасти свет! Руси због своjе jачине и моћи, а Срби зато што су увек били борци за правду и добро, не само своjе него и добро свих коjи их окружуjу.
УЛАЗАК У НАТО СВЕ БИ ПРОМЕНИО

* Шта би могло да наруши добре односе Русиjе и Србиjе?

– Једино ако Србиjа уђе у НАТО. Од тог тренутка, када jе реч о односима између наше две земље – све би се променило. Јер, припадност државе неком воjном савезу у значаjноj мери мења њену спољну политику. Србиjа jе у окружењу чланица НАТО или кандидата за чланство у том воjном савезу, зато очекуjем да ће бити под притиском да у будућности приступи НАТО. Веруjем, ипак, да ће Србиjа остати воjно неутрална.

Извор: НОВОСТИ

Везане виjести:

ГУСКОВА: ЗА АВГУСТ ПЛАНИРАНИ НАПАДИ У СРБИЈИ, БиХ и МАКЕДОНИЈИ

ПУТИН НУДИ СРБИЈИ САВЕЗ: Русиjа ће помоћи наjмодерниjим оружjем и економски!

Руско оружjе нам jе неопходно!

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: