fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rusija obnavlja Petrovu goru

Posjet ruskog Ambasadora antifašistima Vojnića: Rusi će obnoviti spomenik doktorici Mariji Šlezinger i dva spomenika umrlim borcima

Kad neće Hrvatska, može Rusija – spomenik na Petrovcu
Kad neće Hrvatska, može Rusija –
spomenik na Petrovcu

Opštinu Vojnić i tamošnje Udruženje antifašista 17. avgusta posjetio je ambasador Ruske federacije u Zagrebu Anvar Azimov sa svojim saradnicima. Sa njima je bio i predsjednik SABA RH Franjo Habulin koji je zajedno sa Stipom Mesićem, počasnim predsjednikom SABA RH, dogovorio dolazak ruskog ambasadora u Vojnić. Iako su bili pozvani u Vojnić, nisu se odazvali predstavnici Izraelske ambasade.

Svrha sastanka je bila pomoć Ruske federacije, i eventualno Izraela, u obnovi Centralne partizanske bolnice na Petrovoj gori, koja je sada u vrlo lošem stanju i za čiju obnovu, sanaciju ili održavanje Republika Hrvatska ne pokazuje nikakav interes, uostalom kao ni za spomenik na Petrovcu.

Ambasador je obećao da će Rusi, ako ništa drugo, obnoviti tri spomenika: jevrejskoj doktorici Mariji Šlezinger, spomenik kod groblja umrlim borcima i spomenik na groblju kod partizanske radionice u sklopu bolnice.

– Dogovorili smo da mi iz Udruženja prikupimo najpovoljnije ponude izvođača radova, klesara i kamenorezaca iz naših krajeva te da ih pošaljemo ruskoj Ambasadi, ali sve to mora službeno ići preko tijela i organa službene vlasti u Vojniću, od kojih također očekujemo saradnju i barem logističku pomoć.

Pretpostavljamo da bi radovi mogli početi do kraja godine, kaže Dušan Crnković, predsjednik antifašista iz Vojnića.

Piše: M.C.

Izvor: PORTAL NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

U Hrvatskoj se ne poštuju antifašističke vrijednosti

Od spomenika Stevanu Filipoviću ostala samo klupa | Jadovno …

PRAVE SE LUDI I BLESAVI: Sistematsko brisanje pamćenja u Hrvatskoj

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: