fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Ромкиња Мира: Какви су то католици који су били спремни убијати нашу дјецу? Задрани: Што ће ми Роми ту, нека иду тамо одакле су дошли!

romi-skabrnja

УЗ ПРАТЊУ полициjе ромске обитељи синоћ су напустиле Шкарбњу. „Нисмо пристали него смо присиљени отићи“, рекла jе Мира Ђаниjа.

„Ми смо Хрвати и католици. То су били и наши дjедови и прадjедови. Ту у Шкабрњи вриjеђали су нас и говорили нам да смо четници. Не знам откуд њима право да буду већи Хрвати и католици од нас. А друго, какви су то католици коjи су били спремни ноћас убиjати нашу дjецу“, питала се Мира у разговору за Задарски лист.

„Приjете да ће нас убити, нашу дjецу, нас да ће запалити и ми морамо отићи“, додала jе Мира, а њен супруг Анте се надовезао: „Криви су мjештани, предсjедник опћине и много ту људи, а све ћемо их тужити па нека буде што закон“, изjавио jе Анте.

Јучерашњи одлазак ромских обитељи протекао jе мирно за разлику од доласка коjи jе изазвао незадовољство мjештана Шкабрње. Све jе кулминирало почетком тjедна када jе 100-ак Шкабрњана узело ствари у своjе руке, оградило жицом земљиште на коjем су боравили Роми те их извриjеђали.

Начелник: Нека дођу када риjеше папире!

Шкабрњски начелник Лука Шкара и даље тврди да ниjе риjеч о националноj несношљивости. Каже како се обитељи могу вратити када риjеше папире и имовинско-правне проблеме. „Мислим да jе наjбоље завршило и за нас и за њих, а њима поручуjем да слободно могу доћи кад риjеше папире“, рекао jе Шкара коjи jе устврдио како jе дошло до договора између Рома и власника парцела.

„То ниjе био договор. То jе био ултиматум коjи jе гласио „имате 48 сати да одселите одавде“. Приjетили су нам, а jедан jе мjештанин чак рекао како jе очистио пушку за нас. Рекао нам jе да ако дочекамо ноћ вечерас тамо, да jутро сигурно нећемо. Приjетили су нам и да ће нас запалити, а начелник Лука Шкара подржао их jе у нашем прогону… Срећом jе полициjа била тамо док смо се пакирали. Да ниjе, сигурно би нетко од нас настрадао“ – плачући jе за Задарски лист препричала даље Мира Џаниjа.

Пучки правобранитељ: Дискриминациjа jе у Хрватскоj забрањена!

О свему се огласио и пучки правобранитељ Јурица Малчић. Изразио jе забринутост и затражио полициjско извjешће. Такођер jе упутио посебно упозорење начелнику опћине Шкабрња. Малчић напомиње да jе дискриминациjа у Хрватскоj забрањена Уставом, броjним међународним уговорима те Законом о сузбиjању дискриминациjа.

Пусић: Морамо осудити инцидент у Шкабрњи

„Док не осудимо инцидент какав се догодио с двиjе ромске обитељи у Шкабрњи, не можете се поjављивати као земља коjа пропагира антидискримациjу и људска права“, изjавила jе министрица вањских и еуропских послова Весна Пусић говорећи у Сабору Извjешћу о проведби службене развоjне помоћи РХ иноземству у 2010. години.

„Ако желимо то пропагирати међународно и тако се поставити кроз развоjну помоћ и све остало, ми морамо то пропагирати код куће и осудити сваки такав чин и покушаj и код куће jер иначе jе све што се ради на плану развоjне помоћи са стаjалишта земље бесмислено“, изjавила jе Пусић.

„Што они имаjу тражити на моjоj земљи, на мом пољу?“

Што о овом случаjу мисле грађани новинари Медиа сервиса провjерили су на улицама Задра, доносимо изjаве:

„Не знам што да кажем, наши људи мораjу jош пуно научити како се понашати с онима коjи другачиjе мисле и другачиjе изгледаjу, с другачиjим људима“

„Што ће ми они ту, одакле су дошли? Нека иду тамо одакле су дошли!“

„Што они имаjу тражити на моjоj земљи, на мом пољу?“

„Ми говоримо да Шкабрњани немаjу право, али коме год би дошли Роми исто би поступили“

„Мени не би сметали“

„Имаjу право истjерати их из свог села! Нека их држава смjести, а не људи у селу“

Јосиповић осудио понашање у Шкабрњи

Предсjедник Иво Јосиповић осудио jе поступање становника Шкабрње према ромским обитељима. „Предсjедник Републике Хрватске Иво Јосиповић осуђуjе све непримjерене дискриминаторне изjаве изречене према припадницима националних мањина у Опћини Шкабрња. Предсjедник Републике затражио jе од надлежних тиjела детаљно извjешће о свим догађаjима као и адекватно поступање, како би се осигурала темељна уставна права свих грађана укључуjући и припаднике ромске националне мањине“, стоjи у приопћењу из Уреда предсjедника.

Пише: Медиа сервис/Задарски лист/Р.И.

Извор: Index

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: