fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rimski papa neće priznati genocid nad Jermenima

Kako je tada preneo Klub novinara Amerike „Asbarez“, u toku posete, jedan od članova delegacije rekao, da je potomak jermenskix žrtava nad kojim je sproveden genocid, kada je papa izjavio: „prvi genocid u 20-om veku je genocid nad Jermenima“! Dakle, papa je ponovio svoju raniju izjavu: kada je 2006 godine, u vezi sa 91-godišnjicom genocida nad Jermenima, argentinski Kardinal Horhe Mario Bergoljo (tadašnje ime pape Franciska) pozvao Tursku da prizna genocid nad Jermenima kao „najozbiljniji zločin Otomanskog carstva protiv jermenskog naroda i celog čovečanstva“ [2]!

Zaista bolan utisak kod jermenskog naroda izazvalo je papino odbijanja da Vatikan prizna genocid nad Jermenima u kontekstu stogodišnjice obeležavanja ovog događaja (1915 -2015. god.), što je svojevrsni i još jedan težak poraz Jermena i drugih hrišćana u Maloj Aziji.

Kako turska štampa izveštava, predstavnik jermenske vlade uputio je zahtev papi Francisku da svojom javnom izjavom prizna genocid nad Jermenima, ali je od strane Vatikana odbijen, što je opet takav gest na turskoj strani izazvao pohvalne komentare [3].

Ovakav papin stav u odnosu na Turke pripisuje se snažnoj aktivnosti turskog ambasadora u Vatikanu, Mehmeta Pacacija, koji je na vreme uspeo da izdejstvuje da Jermeni dobiju negativan odgovor Vatikana.

I tako, kako je saopšteno u turskoj štampi, javnu ceremoniju otvoriće papa Francisko 12. aprila t. g. odslužiće misu u Vatikanu, u „Nedelju milosrđa“ u Katedrali Sv. Petra sa jermenskim vernicima katolicima. Sasluživaće i jermensko-katolički Patrijarh Nerzes Berzos XIX . Međutim, ne izgleda da će se služiti i zaupokojena misa) [4] i zbog diplomatske turske aktivnosti neće pominjati genocid niti će, kao što je ranije planirano, otići 24. aprila t. g. u Jerevan da proglasi i obeleži genocid nad Jermenima [5].

Snažna Turska diplomatska aktivnost urodila je plodom i uticala na papino odbijanje priznavanja genocida nad Jermenima, gde je turski ambasador pri Vatikanu mobilisao ministra za evropske integracije Republike Turske Volkana Božkira i ambasadora Turske u Rimu Ajdina Sezgina, koji su zajedno sa Mehmetom Pacacijem posetili papu prošle nedelje i preneli mu turske zahteve da se uzdrži od priznavanja genocida izvršenog nad Jermenima.

Prema novinskim izveštajima iz Ankare, papa ne samo da neće priznati genocid nad Jermenima, već neće ni prisustvovati ceremoniji jermenske Crkve na obeležavanju stogodišnjice velikog masakra nad Jermenima koji su izvršili otomanisti i kemalisti u ranom dvadesetom veku.

Papina neodgovorna odluka da se u potpunosti identifikuje sa turskim neistorijskim stavovima, razljutila je jermensku dijasporu i jermensku vladu nazvavši je ucenom kojoj je Vatikan podlegao od strane Turske.

Turska je takođe i od Hrvatske službeno zatražila da iz udžbenika izbaci turski genocid nad Jermenima, kada je početkom decembra prošle godine turski ambasador u Hrvatskoj Ahmet Tuta poslao pismo Vedranu Mornaru (hrvatskom ministru nauke, obrazovanja i sporta) u kome ambasador traži da se iz hrvatskih udžbenika izbace nezgodni delovi koji govore o turskom genocidu na Jermenima tokom Prvog svetskog rata. Dostavljamo originalni faksimil diplomatskog dopisa [6].

Turska Hrvatskoj: Izbacite iz udžbenika turski genocid nad Jermenima – Foto: blog.vecernji.hr

Turska Hrvatskoj: Izbacite iz udžbenika turski genocid nad Jermenima – Foto: blog.vecernji.hr

Kao potpisnik ove vesti, javno, iako sam to jednom uradio [7] postavljam pitanje rimskom papi Francisku: kada će priznati i genocid nad Srbima, tokom Drugog svetskog rata, koji je izvršen nad srpskim stanovništvom, u kome je između 900.000 i 1.200.000 Srba je ubijeno na području NDH i ostatku (tadašnje) okupirane Jugoslavije?

Genocid nad Jermenima

Genocid nad Jermenima

Genocid nad Jermenima

Genocid nad Jermenima

Samo pre par meseci Vatikan je objavio ove fotografije koje svedoče o genocidu izvršenom nad Jermenima od strane Turske [8] 

——————————————————————————————————————–

Izvor:

[1]. http://www.vaseljenska.com/svet/turska-nezadovoljna-izjavom-pape-o-genocidu-nad-jermenima/

[2]. http://www.vaseljenska.com/svet/turska-nezadovoljna-izjavom-pape-o-genocidu-nad-jermenima/

[3]. http://www.aksam.com.tr/guncel/turkiye-ermenistanin-oyununu-bozdu/haber-393945

[4]. http://www.spc.rs/sr/povodom_stogodishnjice_genocida_nad_jermenima

[5]. http://e-rodios.blogspot.com/

[6]. http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot/turska-hrvatskoj-izbacite-iz-udzbenika-turski-genocid-nad-armencima-6237

[7]. http://www.vaseljenska.com/svet/turska-nezadovoljna-izjavom-pape-o-genocidu-nad-jermenima/

[8]. https://www.facebook.com/livio.marijan.5/posts/967236303300597

 

Autor: Slaviša Lekić

Izvor: VASELjENSKA 

 

Vezane vijesti:

Sabor Jermenske Crkve priprema kanonizaciju … – Jadovno 1941.

Armenska sudbina: Jedan genocid i sto godina mržnje – Jadovno …

Vladimir Umeljić: TEORIJA DEFINICIONIZMA I FENOMEN GENOCIDA

DOKAZ KRIVICE ZA ZLOČIN NAD JERMENIMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: