Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Rezolucija o eksteritorijalnosti logora smrti u Hrvatskoj

Datum objave: subota, 17 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

U Beogradu je danas povodom 25 godina od osnivanja Republike Srpske Krajine /RSK/ održana svečana sjednica Narodne skupštine RSK na kojoj je usvojena rezolucija o eksteritorijalnosti logora smrti u Hrvatskoj i rezolucija o kažnjavanju zločina genocida i zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

U Beogradu je danas povodom 25 godina od osnivanja Republike Srpske Krajine /RSK/ održana svečana sjednica Narodne skupštine RSK na kojoj je usvojena rezolucija o eksteritorijalnosti logora smrti u Hrvatskoj i rezolucija o kažnjavanju zločina genocida i zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.
Beograd – Sjednica Narodne skupštine RSK
Foto: SRNA

Tekstovi rezolucija biće upućeni Narodnoj skupštini Srbije i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik Vlade RSK u progonstvu Milorad Buha, koji je prisutnim obrazložio sadržaj rezolucija, izjavio je Srni da je rezolucija o eksteritorijalnosti logora smrti na području Hrvatske donesena s ciljem sprečavanja otvorenog pokušaja Hrvatske i njenih institucija da falsifikuju istoriju i logore smrti prikažu kao radne logore.

“Hrvatska čini sve da prikrije zločine. Naš cilj je da kroz tu eksteritorijalnost izuzmemo državni suverenitet Hrvatske i da se organizacija UN uključi u taj proces i da na mjesta gdje su bila srpska stratišta dođu snage koje će štititi ta područja”, rekao je Buha.

Prema njegovim riječima, samo na taj način ti memorijali mogu biti sačuvani, a potomci dobiti priliku da dođu, prisluže svijeće svojim stradalim i da se pomole Bogu o obave vjerske obrede, što sada zbog diskriminacije hrvatskih organa ne mogu da učine.

Kada je riječ o Rezoluciji o kažnjavanju zločina genocida i zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, Buha je rekao da se u njoj, između ostalog, od Narodne skupštine Srbije traži da jednu sjednicu posveti raspravi o zločinima koji su počinjeni nad Srbima od 1991. do 1995. godine, kao i da se problem Krajine internacionalizuje.

“Nadamo se da će Srbija otvoriti raspravu o zločinima i da će se kroz internacionalizaciju ući u otklanjanje posljedica genocida”, rekao je Buha.

On je podsjetio da je rad Vlade i Skupštine RSK obnovljen 2005. godine i da je Vlada RSK od tada održala oko 70 sjednica.

Predsjednik Skupštine RSK Rajko Ležaić ocijenio je da bi bilo značajno da se o rezolucijama Skupštine RSK raspravlja u parlamentima Srbije i Republike Srpske, jer se, kako je rekao, Jasenovac, Jadovno, Stara Gradiška tiču srpskog naroda u cjelini.

On je istakao da će prema institucijama Srbije biti upućen i zahtjev da se u Beogradu otvori kancelarija Vlade RSK, kako je to bilo u vrijeme rata, jer samo tako problem Krajine i strašnih zločina koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom može biti internacionalizovan i sačuvan od zaborava.

“Mi, koji smo žrtve, kažnjeni smo u Hagu, ali to ne mora biti konačno. Prognani Krajišnici nastavljaju borbu za istinu, dostojanstvo i RSK”, poručio je Ležaić.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top