Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Rezolucija o eksteritorijalnosti logora smrti u Hrvatskoj

Datum objave: subota, 17 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

U Beogradu je danas povodom 25 godina od osnivanja Republike Srpske Krajine /RSK/ održana svečana sjednica Narodne skupštine RSK na kojoj je usvojena rezolucija o eksteritorijalnosti logora smrti u Hrvatskoj i rezolucija o kažnjavanju zločina genocida i zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

U Beogradu je danas povodom 25 godina od osnivanja Republike Srpske Krajine /RSK/ održana svečana sjednica Narodne skupštine RSK na kojoj je usvojena rezolucija o eksteritorijalnosti logora smrti u Hrvatskoj i rezolucija o kažnjavanju zločina genocida i zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.
Beograd – Sjednica Narodne skupštine RSK
Foto: SRNA

Tekstovi rezolucija biće upućeni Narodnoj skupštini Srbije i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik Vlade RSK u progonstvu Milorad Buha, koji je prisutnim obrazložio sadržaj rezolucija, izjavio je Srni da je rezolucija o eksteritorijalnosti logora smrti na području Hrvatske donesena s ciljem sprečavanja otvorenog pokušaja Hrvatske i njenih institucija da falsifikuju istoriju i logore smrti prikažu kao radne logore.

“Hrvatska čini sve da prikrije zločine. Naš cilj je da kroz tu eksteritorijalnost izuzmemo državni suverenitet Hrvatske i da se organizacija UN uključi u taj proces i da na mjesta gdje su bila srpska stratišta dođu snage koje će štititi ta područja”, rekao je Buha.

Prema njegovim riječima, samo na taj način ti memorijali mogu biti sačuvani, a potomci dobiti priliku da dođu, prisluže svijeće svojim stradalim i da se pomole Bogu o obave vjerske obrede, što sada zbog diskriminacije hrvatskih organa ne mogu da učine.

Kada je riječ o Rezoluciji o kažnjavanju zločina genocida i zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, Buha je rekao da se u njoj, između ostalog, od Narodne skupštine Srbije traži da jednu sjednicu posveti raspravi o zločinima koji su počinjeni nad Srbima od 1991. do 1995. godine, kao i da se problem Krajine internacionalizuje.

“Nadamo se da će Srbija otvoriti raspravu o zločinima i da će se kroz internacionalizaciju ući u otklanjanje posljedica genocida”, rekao je Buha.

On je podsjetio da je rad Vlade i Skupštine RSK obnovljen 2005. godine i da je Vlada RSK od tada održala oko 70 sjednica.

Predsjednik Skupštine RSK Rajko Ležaić ocijenio je da bi bilo značajno da se o rezolucijama Skupštine RSK raspravlja u parlamentima Srbije i Republike Srpske, jer se, kako je rekao, Jasenovac, Jadovno, Stara Gradiška tiču srpskog naroda u cjelini.

On je istakao da će prema institucijama Srbije biti upućen i zahtjev da se u Beogradu otvori kancelarija Vlade RSK, kako je to bilo u vrijeme rata, jer samo tako problem Krajine i strašnih zločina koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom može biti internacionalizovan i sačuvan od zaborava.

“Mi, koji smo žrtve, kažnjeni smo u Hagu, ali to ne mora biti konačno. Prognani Krajišnici nastavljaju borbu za istinu, dostojanstvo i RSK”, poručio je Ležaić.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top