Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Restaurirano pismo Jevrejina o strahotama Aušvica

Datum objave: sreda, 11 oktobra, 2017
Veličina slova: A- A+

Kada pročitate sve što sam napisao, pitaćete se kako sam ja ili bilo ko drugi mogao da radim ovo i spaljujem svoje sunarodnike. Mnogo puta sam razmišljao o tome da uđem zajedno sa njima u gasnu komoru, ali sam uvek razmišljao o osveti. Želeo sam da živim da bih osvetio majku i oca i moju voljenu sestricu Neli, napisao je 1944. godine Marsel Nađari, grčki Jevrejin, koji je u Aušvic-Birkenau radio kao pripadnik jedinice sonderkomando.

Foto: Agency Gazeta/Kuba Ociepa / REUTERS
Foto: Agency Gazeta/Kuba Ociepa / REUTERS

Marsel Nađari, grčki Jevrejin, jedan je od onih koji su tokom Drugog svetskog rata u najvećem koncetracionom logoru, Aušvic-Birkenau, naterani da odstranjuju tela iz gasnih prostorija, nose ih u krematorijum i kasnije prazne pepeo koji ostane.

Krajem rata 1944. godine, Marsel je zakopao pismo, koje je jedan student otkrio 1980. godine. Nažalost, pismo nije više bilo čitljivo, ali je, ipak, sačuvano.

Uz pomoć najnovije tehnologije i ruskog IT stručnjaka Aleksandera Nikitajeva, istoričar ruskog porekla Pavel Polijan uspeo je da rekonstruiše tekst i pročita jezivo svedočanstvo.

Kako je preneo Špigel, Marsel je pismo stavio u termos i zakopao u novembru 1944. godine, gde je stajalo 36 godina. Detalje i rekonstruisani tekst objaviće minhenski Institut za savremenu istoriju u novembru.

Marsel Nađari, Jevrejin iz Soluna, doživeo je tu nesreću da po dolasku u Aušvic bude odabran za pripadnika formacije sonderkomando. Oni su bili primorani da rade stvari koje su nezamislive normalnim ljudima.

Odstranjivali su beživotna tela iz gasnih komora, vadili im zube, brijali glave, odnosili tela u krematorijum i izbacivali pepeo u reke.

Članovi sonderkomando odreda često su bili ubijani i zamenjivani pridošlicama – od oko 2.200 Jevreja koji su radili na ovakvim poslovima, samo par stotina je preživelo rat.

Nađarijeva tajna poruka predstavlja jedno od devet sličnih svedočanstava. Od svih devet, pet su napisali pripadnici sonderkomando odreda, ali je ovo jedino napisano na grčkom.Nova tehnika, zvana multispektralno snimanje dokumenta na raznim optičkim talasnim dužinama, pomogla im je da mapiraju i identifikuju pigment (u ovom slučaju od mastila) i vizuelizuju odraze slova.

Posle čitavih godinu dana rada uspeli su da ga „dešifruju“, a posle toga su stupili u kontakt sa grčkim diplomatskim predstavnicima i zamolili ih da vrate pismo njegovoj porodici.

Razmišljao o samoubistvu

Iz pisma se vidi da je Nađari bio izuzetno uzrujan zbog onoga što je radio, pa je razmišljao o samoubistvu, ali su ga bes i misli o osveti održali u životu.

„Kada pročitate sve što sam napisao, pitaćete se kako sam ja ili bilo ko drugi mogao da radim ovo i spaljujem svoje sunarodnike. Mnogo puta sam razmišljao o tome da uđem zajedno sa njima u gasnu komoru, ali sam uvek razmišljao o osveti. Želeo sam da živim da bi osvetio majku i oca i moju voljenu sestricu Neli.

Naš posao bio je da ih prvo uvedemo. Većina njih nije znala zašto je tu. Ljudima koje sam video kada im je sudbina već presuđena govorio sam istinu. Kada su svi bili nagi, uvođeni su dalje u prostoriju smrti, gde su Nemci postavili cevi da vise sa plafona kako bi ih naveli da misle da ulaze da se okupaju. Sa bičevima u rukama, Nemci su ih dalje terali unutra tako da ih što više stane. Onda su vrata hermetički zatvarana.

Nakon pola sata, otvorili bismo vrata i naš posao je počinjao. Nosili smo leševe nevinih žena i dece do lifta, koji bi ih nosio do prostorije sa rernama, gde bi bili spaljivani bez korišćenja goriva, zbog masti u telima.

Učestvovao sam i u bacanju pepela, koji je raspoređivan tako da bi nacisti prikrili tragove“, navodi se i pismu.

Takođe iz teksta se vidi da je Nađari bio ubeđen da su mu dani odbrojani i da će i njega ubiti u gasnoj komori: „Moramo da odemo sa ovog sveta jer znamo previše“.

Uprkos tome, Nađari je preživeo rat i pakao Aušvica, gde je ubijeno oko 1,1 miliona ljudi, od kojih većina Jevreja. Vratio se u Grčku i kasnije preselio u SAD. Preminuo je u 54. godini u Njujorku, pre nego što je njegovo pismo otkriveno.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Nevjerovatna priča o čovjeku koji je dobrovoljno ušao u Aušvic …

Muzej Aušvic: u lažnom dnu šolje pronađen nakit logorašice …

Upozorenje direktora muzeja Aušvic: Gore je nego uoči Drugog …

Pet horora Aušvica o kojima se malo zna | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top