Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Republika Srpska – najveća nada srpskog naroda

Boško Obradović

Stara nemanjićka krsna slava – Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan – dan je državnosti i krsna slava Republike Srpske, najveće istorijske pobede i nade srpskoga naroda danas. Ovih dana RS je proslavila 19 godina od osnivanja i pokazala da borba i žrtva za nacionalnu stvar itekako imaju smisla i donose rezultate.

Autor: BOŠKO OBRADOVIĆ

Značaj Republike Srpske

Kada se zagledamo unazad 20 godina videćemo ogroman niz istorijskih poraza srpskog naroda i jednu jedinu istorijsku pobedu – Republiku Srpsku. Ona je živi dokaz da je srpski narod još uvek nepobeđen, istorijski živ i sposoban da se izbori za svoje trajanje i svoju državu.

Setimo se da je RS formirana na prostorima na kojima nam je vekovima bilo zabranjeno da imamo svoju državnost i to u vremenu 90-ih kada su nam sve međunarodne okolnosti bile nenaklonjene, kada smo imali sankcije, NATO-bombardovanje, bili okruženi samo neprijateljima, bez ijednog saveznika. Čak su i braća sa ove naše strane Drine u jednom trenutku povukla granicu i ostavila braću sa druge strane Drine bez pomoći. Ali je RS uprkos svemu ovome nastala i opstala. To je epohalno istorijsko delo koga često još uvek nismo dovoljno svesni sa obe strane Drine.

Republika Srpska je i avangarda nove nacionalne ideje u Evropi, prva tačka hrišćanskog otpora iznova nadirućem islamskom osvajaču i veliki branič autentične hrišćanske Evrope nacija, ka kojoj će se morati vratiti svi evropski narodi ako budu želeli sopstveni spas. Da li će se tada setiti šta je RS uradila za njih još 90-ih, veliko je pitanje.

Mnogima je trn u oku i primer kako je Republika Srpska bila zasnovana kao država, na kojim temeljima i vrednostima? Njen povratak saglasju između Crkve i Države, uvođenje veronauke u škole, davanje nacionalnog karaktera Univerzitetu, Vojsci, medijima i državi u celini – itekako su problem za sve one koji bi da srpski narod odvoje od ostvarivanja sopstvenog nacionalnog identiteta i interesa, a za to su podjednako zainteresovani i strani i domaći beogradski centri moći. Zato ćete u Srbiji čuti malo šta o RS, jer je RS opasan primer za Beograd.

Iako se u RS danas lakše nacionalno diše nego u Srbiji, a mnogo više ponosi svojim nacionalnim identitetom i bori za sopstvene nacionalne interese, ni tamo nije sve savršeno, posebno u ekonomskom i socijalnoj sferi, pa i u tradicionalno lošoj srpskoj državnoj administraciji. Ali je RS nacionalna bitka koja traje i donosi sve više pobeda, za razliku od Srbije koja izgleda kao zemlja koja se predala.

Zato kada se danas čuju politički glasovi da postaje realno da Republika Srpska do 2015. bude u potpunosti samostalna – rađa se jedna nova nada za srpski narod. Druga srpska država na Balkanu bila bi dokaz da nije sve propalo kad propalo sve je, da istorija poraza ima svoj kraj i da se rađa vreme novih nacionalnih pobeda. To je zapravo najznačajnija misija i primer Republike Srpske – što daje nadu čitavom srpskom narodu da se vredi boriti i žrtvovati za nacionalnu stvar i da to donosi konkretne pozitivne rezultate. Imamo li šta drugo da ponudimo umornom srpskom narodu kao nadu?

Izvor: Srpski sabor “Dveri”

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: