Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA STOJE UJEDINjENE

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas na komemoraciji u Bratuncu da Republika Srpska i Srbija nemaju nikog prečeg i bližeg i da stoje ujedinjene.

“U danima koji su pred nama desiće se velike, prelomne, presudne stvari koje će govoriti i o starim prijateljstvima i o novim nadama i da li će opstati prijateljstva i nade zavisiće od dana koji su pred nama, ali jednu stvar mogu, moram i hoću ponosan da vam kažem. Republika Srpska i Republika Srbija nikog prečeg i bližeg nemaju i ujedinjeni mi stojimo”, naglasio je Vulin u svom obraćanju.

Vulin je poručio onima koji srpskom narodu sude bez suda i sudije, bez prava na riječ i prava na odbranu, da prije nego što upišu najstrašniju presudu i prije nego što uz ime srpskog naroda dodaju riječ “genocid”, da bi bilo pravedno da su bar došli ovdje da pitaju neutješne majke zašto nose i zašto nikada neće skinuti crninu.

“I pre nego što narodu Jasenovca i narodu Jadovna i narodu Bratunca u istoj reči sa njegovim čestitim imenom dodaju reč genocid, bilo bi pravedno da su bar obišli našu siročad i da ih pitaju: `Zašto vi, jedina deco na svetu, ne slavite ni Novu godinu, ni Nikoljdan ni Petrovdan, ni Božić`”, rekao je Vulin.

On je dodao da bi bilo pravedno i da pokažu prstom “koji je to narod koji je silovao desetine hiljada žena, djece”. “Da nam pokažete lica tih ljudi pre nego što nas optužite vek unapred i vek unazad. I još tražite od naše dece i naših sinova da ih učimo da su im očevi bili silovatelji, besprizornici. Bilo bi pravedno da ste bar saslušali nas i naše majke koje nikad nisu skinule crninu”, naglasio je Vulin.

On je dodao da treba da kažu zašto su iskopane oči sudije Slobodana Ilića, zašto to nije vrijedno osude i kazne, i zašto mora da sa pominje ime Nasera Orića iz dana u dan i zašto on nije osuđen.

“Bilo bi pravedno da kažete zašto srpske žrtve nemaju pravo na ime dželata. Bilo bi mudro da pre nego što odbijete ponudu premijera Srbije Aleksandra Vučića i bilo bi pravedno da pre nego što odbijete najhrabriju ponudu jednog naroda, saslušate i poslušate i pognete glavu i pođete njegovim primerom”, ukazao je Vulin.

Prema njegovim riječima, kamo sreće da vođe drugih naroda hoće da pođu primjerom praštanja i pomirenja jer bi tada došlo do mira na Balkanu.

“Mudro bi bilo da nam kažete koliko stotina hiljada pobijenih i poklanih Srba, koliko stotina hiljada proteranih Srba treba da padne, pa da se već jednom neko izvini u Jasenovcu, Jadovnu i Bratuncu”, naglasio je Vulin.

On je upitao šta još treba da se desi da neko pogne glavu pred poklanim bratunačkim Srbima, “da neko pogne glavu iz nekog drugog naroda pred Jasenovcem i Jadovnom”.

“Ovde smo danas da mrtvi ne daju živima da lažu, da zaborave, da prevare”, naveo je Vulin.

On je rekao da je istina da je postojanje “islamske države” zapisano u “Islamskoj deklaraciji”, navodeći da je prva hrišćanska glava, glava Dragana Popovića, odsječena ovdje, “a ne u Siriji i Iraku nego ovde pred očima čitavog svijeta i Evrope koja je okretala glavu”.

“Prvu hrišćansku glavu zlo je podiglo baš ovde da je čitav svet vidi i da vidi šta je put džihada, put mržnje”, rekao je Vulin.

On je dodao da je svijet tada okrenuo glavu.

“Kada nam sude, neka nam sude po bolu koji svet sada oseća kada gleda svoje nevine žrtve na tuniskom pijesku, po pariskim ulicama, u Njujorku, neka nam sudi po istini koju sada vidi”, rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, Srbija i Srbi prepoznaju zlo. “Nije bilo zla koje nije ovuda prošlo, nije bilo zla kome se nismo suprotstavili i koje nismo pobedili”, rekao je Vulin.

Centralni komemorativni skup u Bratuncu održana je danas povodom 23 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i u znak sjećanja na sve Srbe srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

vulin sutra na parastosu stradalim podrinjskim srbima

A. Vulin: Srbi u “Oluji” bježali pred ustaškim generalom …

VULIN: STEPINAC JE BIO USTAŠKI VIKAR – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: