Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Рехабилитован Никола Калабић

Ништавим се сматра и решење Среског суда у Мионици од 11. септембра 1946. којим је Калабићу конфискована непокретна имовина

Никола Калабић (Фото Википедија)
Никола Калабић (Фото Википедија)

Ваљево – Виши суд у Ваљеву, судија др Драган Обрадовић, донео је решење којим је усвојен захтев за рехабилитацију Николе Калабића, некадашњег команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини, сазнајемо незванично.

Решењем о рехабилитацији суд је утврдио да се од тренутка доношења ништавим сматра седам одлука Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата, донетих од марта до септембра 1945, као и четири одлуке Земаљске комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата донете од априла до октобра 1945. које се односе на Николу Калабића.

Ништавим се сматра и решење Среског суда у Мионици од 11. септембра 1946. којим је Калабићу конфискована непокретна имовина. Ништаве су и све правне последице ових одлука, констатовано је у решењу Вишег суда у Ваљеву и наведено да се рехабилитовано лице, Никола Калабић, сматра неосуђиваним.

Решење о рехабилитацији носи датум 27. април 2017. и урађено је на 36 куцаних страна.

Захтев за рехабилитацију је пре пет година поднела Калабићева унука Ваљевка Весна Драгојевић која је током овог поступка вратила породично презиме и сада се презива Калабић.

Решење о рехабилитацији Николе Калабића је првостепено, против њега се може изјавити жалба Апелационом суду у Београду у року од 30 дана.

Аутор: Слободан Ћирић

Извор: ПОЛИТИКА

Везане вијести:

Пред судом Калабићев досије из Архива Југославије | Јадовно …

Одлука о рехабилитацији Калабића 5. јануара | Јадовно 1941.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: