Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Рехабилитован министар Двора Карађорђевића

Датум објаве: петак, 4 маја, 2012
Величина слова: A- A+

milan_antic_ser.jpg

Виши суд у Београду рехабилитовао jе некадашњег министра Двора владаjуће династиjе Карађорђевић Милана Антића, кога су комунистичке власти осудиле за издаjу, конфисковале му сву имовину и одузеле грађанска права – обjављено jе на интернет-страници овог суда.

Суд jе усвоjио захтjев за рехабилитациjом, коjи jе подниjела његова кћерка Олга Антић Шахурски, и утврдио да jе Антић 1949. године осуђен као жртва прогона и насиља из политичких и идеолошких разлога, па jе укинуо затворску казну од 15 година и поништио одузимање имовине и грађанских права.

Виши суд jе у своjоj одлуци о рехабилитациjи оциjенио да jе некадашњи Окружни суд за град Београд осудио Антића само зато што jе био министар Двора Карађорђевића, а не због конкретно почињеног кривичног дjела.

У одлуци о рехабилитациjи се наводи да приликом суђења Антићу нису поштована његова грађанска права, као ни право на одбрану и право на коришћење правног лиjека, а све jе учињено из идеолошких и политичких разлога.

Антић jе пресудом Окружног суда за град Београд 1949. године проглашен кривим због извршења злочина издаjе домовине и осуђен на казну затвора од 15 година и на казну конфискациjе цjелокупне имовине у корист државе.

Њему су била одузета и сва грађанска права, као што су бирачко право, право на стицање и вршење функциjа у друштвеним организациjама и удружењима, право jавног иступања, право ношења почасног звања, ордена и одликовања, право на државну или другу jавну службу, те право на пензиjу у траjању од пет година.

Антић jе био министар Двора владарске куће Карађорђевић од 1932. године све до пуча 27. марта 1941. године, а на препоруку кнеза намjесника Павла Карађорђевића добио jе титулу витеза викториjанског краљевског реда у jулу 1939. године, за владе британског краља Џорџа Шестог.

На указу коjи jе Антићу дао право да до краjа живота носи титулу енглеског сера, стоjи потпис Великог маjстора сувереног реда – краљице Елизабете (маjке данашње енглеске краљице).

Ни приjе ни послиjе њега ниjе било Србина коме jе енглеска круна указала такву част, све до данас.

Само jе кнез Павле Карађорђевић, као племић, имао наjвише британско одликовање – Орден подвезице.

Антић jе био син Никодиjа Антића, трговца из Бољевца, коjи jе као секретар радикалног одбора био осуђен на смрт од Приjеког суда 1883. године због учешћа у Тимочкоj буни против краља Милана Обреновића, али казна му jе била преиначена у двадесет година робиjе коjу jе до 1886. издржавао у београдскоj тврђави.

Милан Антић jе завршио студиjе права у Женеви, након чега jе постављен за секретара у Министарству иностраних дела Србиjе. Првог септембра 1915. године постао jе наjмлађи секретар Николе Пашића, кога прати у повлачењу преко албанских планина у Грчку.

У Риму jе упознао своjу будућу супругу Агату, кћерку посљедњег хрватског бана (1917-1918) Антуна Драгутина Михаловића.

Антић jе 25. децембра 1932. године, вољом краља Александра Карађорђевића, постао министар двора, што jе остао све до 27. марта 1941. године.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top