Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

REHABILITOVAN KRALj PETAR DRUGI

Datum objave: subota, 29 avgusta, 2015
Veličina slova: A- A+

Kralj Petar II Karađorđević

Kralj Petar II Karađorđević

Viši sud u Beogradu pravosnažno je rehabilitovao kralja Petra Drugog Karađorđevića, posljednjeg monarha Kraljevine Jugoslavije, koji je njome vladao od 1934. do 1945. godine.Rješenje o rehabilitaciji doneseno je 10. jula, ali je morao biti ispoštovan zakonski rok za eventualne žalbe od mjesec dana, kojih nije bilo pa je nekadašnji vladar pravosnažno rehabilitovan.

Zvanično rješenje o tome u najskorije vrijeme treba da dobije i advokat Đorđe Đurišić, pravni zastupnik prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, sina rehabilitovanog Petra Drugog, pišu “Večernje novosti”.

Jedan primjerak rješenja o rehabilitaciji biće dostavljen i Agenciji za restituciju, čime će moći da se nastavi postupak odlučivanja o zahtjevu za povrat imovine nasljednicima Karađorđevića.

Knjeginja Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla, rekla je da je i bilo vrijeme da svi Karađorđevići budu rehabilitovani i da je pobjeda pravde najvažnija u jednoj zemlji koja pretenduje da bude “mudra demokratija”.

Zahtjev za rehabilitaciju podnijela je 2. februara upravo Agencija za restituciju, a s obzirom na to da su zakonom iz 2001. Karađorđevići rehabilitovani, sud je trebalo da donese samo rješenje o tome, a ne i da odlučuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za rehabilitaciju.

Godine 2001. ukinut je Ukaz Predsjedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947, koji je potpisao Ivan Ribar, a kojim su porodici Karađorđević oduzeti državljanstvo i imovina.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:
Treba li heroju rehabilitacija? – Jadovno 1941.

Rehabilitacija – pomirenje ili otvaranje starih rana …

Rehabilitovan Draža Mihailović – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top