Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rehabilitovan još jedan zločinac NDH: Poništena presuda Erihu Lisaku

Nova skandalozna rehabilitacija iz Zagreba. Nakon Stepinca, poništena presuda i državnom sekretaru MUP-a NDH.

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Lisak je bio Pavelićeva desna ruka, koji je u njega imao neograničeno povjerenje, pa mu je prepustio i organizovanje dolaska supruge Mare Pavelić iz Firence u Zagreb 1941. godine. Zajedno sa Pavelićem, Lisek je bio u posjeti kod Adolfa Hitlera, a lično je odgovoran za smrt hiljada Srba i Jevreja.

On je obavljao funkciju povjerenika za javni red i bezbjednost u ustaškoj NDH. Odgovoran je za deportaciju u logore i bio je državni sekretar MUP-a NDH. Protiv njega je vođen sudski proces u isto vrijeme kad i protiv Alojzija Stepinca kada su obojica osuđeni na smrt. Oni su tokom trajanja procesa potvrdili u odvojenim ispitivanjima da su i jedan i drugi bili rado pozivani na audijencije kod Ante Pavelića.

Povodom događaja prethodne rehabilitacije Alojzija Stepinca, oglasio se i Efraim Zurof, direktor Centra “Simon Vizentel” koji je akt Zagreba nazvao sramnim i užasnim.

“Cilj presude je da se operu zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, hvalio njeno uspostavljanje i služio je kao sveštenik njenom vođstvu”, ocjenio je Zurof.

Otvara se pitanje rehabilitacije velikog broja ustaša odgovornih za smrt hiljada ljudi. U hrvatskim medijima se već pominje poništavanje mnogih presuda iz komunističke ere.

Moguća je i rehabilitacija pripadnika pokreta iz 70-ih, takozvanog “Hrvatskog proljeća”- Vladi Gotovcu, Draženu Budiši, Marku Veselici i Franji Tuđmanu!

Izvor: PRESS

 

Vezane vijesti:

Efraim Zurof: Stepinac je podržavao genocid u Hrvatskoj, sramna odluka o poništenju presude Stepincu

Čemu iznenađenje kad je poništenje presude Stepincu najavljeno?

Milovan Balaban: Stepinac – balast ne ekumenskom putu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Večna presuda im je strašnija od zemaljske. Bogu hvala na neprijateljima našim koji nas osvešćivahu da ne zaboravljamo ko smo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: