fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rehabilitacija Nedića: Svedoči srpska monahinja

dru-svedocenje_620x0

Danas u Višem sudu nastavak postupka rehabilitacije Milana Nedića. Sudu će biti predato dosta novih dokumenata iz Beograda i Izraela

Jedna monahinja pojaviće se kao svedok na današnjem ročištu u Višem sudu u Beogradu, u postupku rehabilitacije Milana Nedića, ratnog premijera Srbije u vreme nemačke okupacije. Kako je za naš list potvrdio jedan od podnosilaca zahteva, praunuk Aleksandar Nedić, ona će uz blagoslov patrijarha i SPC opisati sudu kakva je bila situacija u okupiranoj Srbiji u to vreme.

– U međuvremenu smo pribavili dosta novih dokumenata koje ćemo predati, a ponovićemo i zahtev da Arhiv odgovori na zahtev suda i dostavi Nedićev dosije koji je u više navrata tražen – kaže Aleksandar Nedić.

Među dokumentima je i knjiga koju je izdao Muzej genocida u Izraelu u kojoj stoji da su za Holokaust u Srbiji krivi Nemci, zatim uredbe nemačkih okupacionih vlasti kojima su potvrđivani ili negirani zakoni koje je donosila Nedićeva vlada, pismo ratnog premijera Ajzenhaueru, pisma nemačkim vlastima u kojima traži da prestane hrvatski genocid nad Srbima, kompletna dokumenta konzulata NDH u Beogradu iz kojih se vidi da je Nedićeva Srbija spasavala izbeglice iz Hrvatske, kao i pisma spasenih Slovenaca upućena rodbini.

– Sve oko postupka rehabilitacije Nedića previše je ispolitizovano. Nismo to želeli. Naša jedina namera bila je da se van snage stavi uredba FNRJ iz 1949. kojom je proglašen za ratnog zločinca. Smeta nam i to što su neki poslanici i ministri iskoristili funkcije da iskažu lično mišljenje i pokušali izjavama da utiču na sud – konstatuje Nedić.

Novosti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: