fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rehabilitacija Nedića: Sudija jedva smirila strasti

Svedočenje profesora Milana Ristovića u postupku rehabilitacije Milana Nedića izazvalo veliku buru u sudnici. Svedok bio uzrujan pokušajima da se opravdaju postupci ratnog premijera

PODRŠKA Pristalice rehabilitacije Milana Nedića u ponedeljak ispred suda Foto Z. Jovanović
PODRŠKA Pristalice rehabilitacije Milana Nedića u ponedeljak ispred suda Foto Z. Jovanović

Maratonski postupak rehabilitacije Milana Nedića, srpskog premijera za vreme Drugog svetskog rata, nastavljen je u ponedeljak svedočenjem Istostovića, u neuobičajenoj atmosferi. Troipočasovno ročište proteklo je u polemici, a u jednom momentu predsedavajuća sudskog veća Anđelka Opačić „zapretila je“ desetominutnom pauzom „dok se ne smire strasti“.

Povišene tonove su izazivala pitanja pravnog zastupnika predlagača rehabilitacije Zorana Živanovića u vezi s Nedićevom ulogom. Ristović je odgovarao vidno uzrujan svim pokušajima da se opravda Nedićev izbor da učestvuje u, kako je rekao, marionetskoj upravi, a ne pravoj vladi, koja nije samostalno kontrolisala državnu teritoriju, nije imala ključna ministarstva, čak ni školski program nije mogla da donese bez saglasnosti okupatora, već je trebalo da omogući eksploataciju Srbije za nemačku ratnu privredu.

Na Živanovićevo pitanje da li bi razlog da se Nedić prihvati premijerske funkcije mogle biti pretnje da će red u Srbiji zavesti Bugari, Mađari i ustaše, Ristović je rekao:

– To nije bila realna pretnja. Nedić jeste pretio više puta ostavkom i samoubistvom ako ne stanu represalije nad srpskim narodom, ali niti je on dao ostavku, niti su represalije prestale sve dok u Srbiju, u drugoj polovini 1943, nije stigao novi nemački izaslanik za jugoistok Nojbaher.

Profesor je priznao da je Nedić bio na prvobitnom spisku nemačke tajne službe za hapšenje, uz ostale generale, masone i komuniste, ali je dodao i da je njegov glavni zadatak kada je imenovan bilo gušenje ustanka.

Milan Ristović
Milan Ristović

Ristović se složio da je ratni premijer postavio više uslova kako bi se prihvatio dužnosti, ali je dobio samo simbolične ustupke i do kraja je ostao lojalan Nemcima.

Na komentare advokata da je imao tajne kontakte sa izbegličkom vladom u Londonu preko Carigrada, profesor je odgovorio da su to bili samo pokušaji i da je bio na „crnom spisku“ vlade:

– Nijedan evropski sud posle Drugog svetskog rata ne bi oslobodio Nedića. Njegov slučaj je jedinstven jer je izručio Nemcima svoje kolege, oficire Jevreje. A kakav je odnos imao sa četnicima, najbolje pokazuje to što su ubili Miloša Masalovića, njegovog šefa kabineta.

Posle ročišta, prof. Ristović je novinarima rekao da odluka suda, kakva god bila, neće biti obavezujuća ni za nauku, ni za istraživače.

NASTAVAK U MARTU

Svedočenje istoričara Aleksandra Stojanovića, naučnog saradnika Instituta za noviju istoriju, sud će čuti 26. marta. Na suđenju nije bio predlagač rehabilitacije Aleksandar Nedić, zbog zdravstvenih razloga.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Milan Nedić nije bio ni ratni zločinac, ni mučenik | Jadovno …

Nastavljen proces za rehabilitaciju Nedića (VIDEO …

Vladimir Dimitrijević: Nemci i ustaše o Milanu Nediću …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: