Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

“Rehabilitacija Nedića bi bila sramotna i nedopustiva”

Datum objave: četvrtak, 20 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

Novi Sad — Kvislinška vlada Milana Nedića i Nedić snose veliku odgovornost za Holokaust u Srbiji, ocenjeno je na tribini “Jevrejski identitet, antisemitizam i Holokaust”.

Milan Nedić
Milan Nedić

Osim toga, kako navode, rehabilitacija Nedića bi bila “sramotan i nedopustiv” potez.

Milovan Pisari iz beogradskog Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu rekao je da su kvislinška vlada Milana Nedića i sam Milan Nedić imali i te kako veliku odgovornost u sprovođenju Holokausta i progonu Roma.

Nedić je bio osoba koja je tokom celog rata širila nacionalsocijalizam i antisemitizam. Vlada Milana Nedića donela je nekoliko uredbi, među kojima i uredbu o oduzimanju celokupne imovine Jevreja, a Nedićeva specijalna policija i žandarmerija vrlo su predano radili na progonu Jevreja i Roma, a nisu morali“, rekao je Pisari.

On je optužio istoričare koji su svedočili u postupku rehabilitacije Nedića da su se “služili lažima” i falsifikovali istoriju kako bi ga oslobodili krivice, a njihov motiv za to bio je politički i ideološki.

Sanja Petrović Todosijević sa Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda kazala je da je nacistički okupacioni režim imao apsolutnu podršku u kolaboracionističkoj vladi Milana Nedića, uključujući i sprovođenje zločina u okviru “konačnog rešenja jevrejskog pitanja”.

“Uloga Nedićeve vlade posebno je došla do izražaja posle maja 1942. godine u hvatanju onih Jevreja koji su pokušali da pobegnu iz nemačke okupacione zone. Već do kraja 1941. godine većina jevrejskih muškaraca je bila pobijena, a žene i deca do marta 1942. godine. Od maja meseca 1942. godine moglo se javiti u Berlin da je Beograd ‘oslobođen od Jevreja’“, kazala je Sanja Petrović Todosijević.

Prema njenim rečima, nije samo logor Staro sajmište bio mesto zločina Holokausta, već je to bio i logor na Banjici.

Sanja Petrović Todosijević je rekla da eventualna sudska rehabilitacija Nedića suštinski ne bi donela ništa posebno novo, jer je “većinska nacionalistička tendencija u društvu Nedića već rehabilitovala”.

Istoričari su kritikovali i Nacrt zakona o logoru Staro sajmište kao neadekvatan, a kao posebno spornu su naveli preambulu koja relativizuje zločin Holokausta.

Na tribini su govorili i Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, Zoltan Devavari sa Učiteljskog fakulteta u Subotici i Milivoj Bešlin sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Tribina je održana u sklopu serije događaja pod zajedničkim nazivom “Sećanje na Holokaust”, koji traju u Novom Sadu od utorka 18. aprila do petka 21. aprila.

(Tanjug)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Milan Nedić nije bio ni ratni zločinac, ni mučenik | Jadovno …

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.

Praunuk Milana Nedića: Moj pradeda je spasao 1.300 jevrejske …

Istorik i Nedić | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top