Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Rehabilitacija Nedića bi bila sramotna i nedopustiva”

Datum objave: četvrtak, 20 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

Novi Sad — Kvislinška vlada Milana Nedića i Nedić snose veliku odgovornost za Holokaust u Srbiji, ocenjeno je na tribini “Jevrejski identitet, antisemitizam i Holokaust”.

Milan Nedić
Milan Nedić

Osim toga, kako navode, rehabilitacija Nedića bi bila “sramotan i nedopustiv” potez.

Milovan Pisari iz beogradskog Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu rekao je da su kvislinška vlada Milana Nedića i sam Milan Nedić imali i te kako veliku odgovornost u sprovođenju Holokausta i progonu Roma.

Nedić je bio osoba koja je tokom celog rata širila nacionalsocijalizam i antisemitizam. Vlada Milana Nedića donela je nekoliko uredbi, među kojima i uredbu o oduzimanju celokupne imovine Jevreja, a Nedićeva specijalna policija i žandarmerija vrlo su predano radili na progonu Jevreja i Roma, a nisu morali“, rekao je Pisari.

On je optužio istoričare koji su svedočili u postupku rehabilitacije Nedića da su se “služili lažima” i falsifikovali istoriju kako bi ga oslobodili krivice, a njihov motiv za to bio je politički i ideološki.

Sanja Petrović Todosijević sa Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda kazala je da je nacistički okupacioni režim imao apsolutnu podršku u kolaboracionističkoj vladi Milana Nedića, uključujući i sprovođenje zločina u okviru “konačnog rešenja jevrejskog pitanja”.

“Uloga Nedićeve vlade posebno je došla do izražaja posle maja 1942. godine u hvatanju onih Jevreja koji su pokušali da pobegnu iz nemačke okupacione zone. Već do kraja 1941. godine većina jevrejskih muškaraca je bila pobijena, a žene i deca do marta 1942. godine. Od maja meseca 1942. godine moglo se javiti u Berlin da je Beograd ‘oslobođen od Jevreja’“, kazala je Sanja Petrović Todosijević.

Prema njenim rečima, nije samo logor Staro sajmište bio mesto zločina Holokausta, već je to bio i logor na Banjici.

Sanja Petrović Todosijević je rekla da eventualna sudska rehabilitacija Nedića suštinski ne bi donela ništa posebno novo, jer je “većinska nacionalistička tendencija u društvu Nedića već rehabilitovala”.

Istoričari su kritikovali i Nacrt zakona o logoru Staro sajmište kao neadekvatan, a kao posebno spornu su naveli preambulu koja relativizuje zločin Holokausta.

Na tribini su govorili i Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, Zoltan Devavari sa Učiteljskog fakulteta u Subotici i Milivoj Bešlin sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Tribina je održana u sklopu serije događaja pod zajedničkim nazivom “Sećanje na Holokaust”, koji traju u Novom Sadu od utorka 18. aprila do petka 21. aprila.

(Tanjug)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Milan Nedić nije bio ni ratni zločinac, ni mučenik | Jadovno …

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.

Praunuk Milana Nedića: Moj pradeda je spasao 1.300 jevrejske …

Istorik i Nedić | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top