Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rehabilitacija Milana Nedića pravosnažno odbijena

Kao premijer srpske vlade u Drugom svjetskom ratu, Nedić je smatran odgovornim za aktivnosti u vezi sa Holokaustom Jevreja i logorom na Banjici, kao i progonom komunista, odnosno antifašista

Ilustracija, Foto: Independent Balkan News Agency
Ilustracija, Foto: Independent Balkan News Agency

Apelacioni sud pravosnažno je odbio rehabilitaciju srpskog premijera za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu Milana Nedića.

Apelacioni sud je potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu od 11. jula 2018. godine kada je odbijen zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića, prenosi Radio televizija Srbije.

Tim zahtjevom traženo je da se utvrdi da je general Milan Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga.

Podnosioci zahtjeva smatrali su da je ništavo rješenje Trećeg narodnog Sreskog suda za grad Beograd od 31. januara 1946. godine o konfiskaciji imovine generala Milana Nedića od dana donošenja i da su ništave sve njegove pravne posljedice.

Nedić je na početku Drugog svjetskog rata bio postavljen za predsjednika srpske „Vlade narodnog spasa“, koja je, prema nekim istorijskim tumačenjima, bila „marionetska vlada“ njemačke okupacione vlasti čiji je zadatak bio da se lakše uguši ustanak u okupiranoj Srbiji.

Kao premijer srpske vlade u Drugom svjetskom ratu, Nedić je smatran odgovornim za aktivnosti u vezi sa Holokaustom Jevreja i logorom na Banjici, kao i progonom komunista, odnosno antifašista.

Navodno je bio fasciniran njemačkim nacionalsocijalizmom i pokušao je da uredi Srbiju po ugledu na Treći rajh.

Sa oslobođenjem Srbije povukao se sa Njemcima u Austriju, pokušavajući da organizuje otpor novoj komunističkoj Jugoslaviji.

Poslije njemačkog poraza predao se zapadnim saveznicima, koji su ga izručili novim jugoslovenskim vlastima.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gdje je sahranjen.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: