fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Регрутовање вехабија у центру Сарајева

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/vehabizam.jpg

Бањалука – Вехабиjски покрет у БиХ регрутуjе све више сљедбеника, што показуjе и скуп у Босанском културном центру (БКЦ) у Сараjеву, коjи би требало да буде аларм за акциjу власти против те поjаве, оциjенили су стручњаци за безбjедност и политичари у РС.

Јавна трибина под називом „Екстремизам, тероризам – обим и дефинициjа“ окупила jе у суботу у БКЦ око 400 припадника вехабиjског покрета. Организатори ове трибине су интернет саjт „Спашена скупина“ и Удружење грађана „Ризнице добра“, а предавачи су били декларисани припадници вехабиjског покрета Нусрет Имамовић и Енес Чаушевић, коjи су пропагирали идеологиjу коjа се коси са Уставом БиХ.

Имамовић, коjи важи за неформалног вођу вехабиjског покрета и коjи jе привођен у оквиру акциjе „Свjетлост“ у Горњоj Маочи код Брчког и испитиван у вези са терористичким нападом на америчку амбасаду у Сараjеву, на трибини jе позвао на успостављање друштва уређеног по шериjатском праву.

– Секуларисти су с обзиром на то да су држали читаво ово вриjеме власт у своjим рукама, преко власти и преко законодавства покушали стварно да раздвоjе ислам од шериjата. Они коjи знаjу шта jе ислам, знаjу да jе то немогућа ствар, jер оно што се одвоjи од шериjата неће се више звати исламом, jе ли тако? – упитао jе jе Имамовић присутне.

Предсjедаваjући Заjедничке комисиjе за одбрану и безбjедност Парламента БиХ Душанка Маjкић рекла jе да jе Имамовић позивом на успостављање друштва у БиХ уређеног по шериjатском праву изрекао оно што већина Бошњака мисли.

– Нажалост ниjедан бошњачки политичар ниjе рекао да се треба изборити са радикалним исламом. То што се све већи броj вехабиjа регрутуjе у БиХ требало би да послужи као аларм свим институциjама – истакла jе Маjкићева.

Стручњак за безбjедност Предраг Ћеранић рекао jе да се не смиjу унедоглед потцjењивати безбjедносне приjетње коjе долазе из вехабиjског покрета.

– Неколико извршилаца кривичних дjела коjа су оквалификована као тероризам били су припадници и поклоници овог покрета. Харис Чаушевић, коjи jе извршио напад на полициjску станицу у Бугоjну, те Мевлид Јашаревић, коjи jе напао америчку амбасаду у Сараjеву, су примjери да безбjедносне агенциjе у БиХ хитно треба да се мобилишу – рекао jе Ћеранић.

Он jе казао да jе скандалозно да се мисионарски рад одвиjа у граду гдjе jе сjедиште наjважниjих безбjедносних институциjа.

– Скуп у Сараjеву jе чиста идоктринациjа одређених група младих и због тога га не треба потциjенити. Кроз оваква предавања се првенствено шире политичке идеjе и циљеви, а не вjера – казао jе Ћеранић.

Покушали смо да сазнамо ко jе издао обjекат вехабиjским вођама, али су у БКЦ jуче рекли да нико из руководства ниjе у згради.

Зеница

Трибина „Екстремизам, тероризам – облик и дефинициjа“ била jе заказана за jуче у сали хотела „Рудар“ у Зеници.

Удружење „Селам“ позивало jе заинтересоване да присуствуjу трибини на коjоj су предавачи такође Имамовић и Чаушевић. У хотелу се на телефон jуче нико ниjе jављао.

 

Извор: ГЛАС СРПСКЕ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: