Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Redni broj smrti – 40.000!

Datum objave: sreda, 20 februara, 2013
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Izložba “Moje Jadovno”, vratila sećanje na stradanja Srba i Jevreja u prvom ustaškom logoru. Hiljade ljudi stradalo na najsvirepiji način. Neki živi bacani u 32 jame.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/bg-izlozba/prezivio-djecak.jpg

ONAJ ko je preživeo logor Jadovno, nije njegove jame i vrtače. U bespućima Velebita, na najsvirepiji način, u 32 masovne grobnice, završilo je više desetina hiljada Srba i Jevreja. Istoriografija se zaustavila na rednom broju smrti od 40.000 ljudi, među kojima su više od polovine – žene i deca.

Danica Musafija, Beograđanka, a rodom iz Gospića, čiji je otac stradao u Jadovnu, ostavila je ovakvo svedočenje:

– Logor je bio ograđen bodljikavom žicom, opasan ustaškim mitraljeskim gnezdima. Srbi iz Like, ali i drugih srpskih krajeva u Hrvatskoj, dovođeni su u grupama. Posle iscrpljujućeg rada, kada je logor bio pretesan, odvođeni su pred bezdane jame. Tu su udarani maljevima, ubadani noževima, pa gurani u kamena grotla. Mnogi su živi bacani, a neke jame su posipane živim krečom. Tako je završio i moj otac. Tako sam ja počela da tragam i saznajem o strahotama Jadovna.

Ovaj ustaški logor, na koji je sećanje vratila izložba fotografija “Moje Jadovno”, otvorena u četvrtak uveče u Ruskom domu u Beogradu, bio je preteča koncentracionog logora Jasenovac. Osnovan je ubrzo po formiranju Pavelićeve NDH. Postojao je 132 dana. U avgustu 1941. godine, posle ulaska Italijana u Gospić i njihovih izveštaja o stravičnim zločinima ustaša, logor je zatvoren. “Zgroženi smo zverstvima ustaških vlasti i zatražili smo od njih da logor zatvore”, izvestili su italijanski oficiri Rim.

Da bi zataškali zločine, ustaše su zatočene bacali u jame Velebita. I betonirali ih. Oficir u italijanskoj vojsci Santo Stoci je zabeležio: “Posle otklanjanja prvih pet do dvadeset centimetara zemlje, ukazuju se brojne ruke, često vezane, bose noge, a glave licem okrenute prema gore ili su se videli samo vratovi.

Da su bili u jamu ubacivani živi ili smrtno ranjeni, dokazuju izobličeni i tragični izrazi lica većine žrtava”.

Logor Jadovno dugo je bio tabu tema. Tokom Drugog svetskog rata o stradanjima Srba i Jevreja nije smelo ni da se zucne, kako se ne bi “narušilo uspostavljeno bratstvo i jedinstvo”. Takav trend je nastavljen i posle.

Ćutanje je trajalo skoro sedam decenija, da bi tek 2008. godine prvi put detaljnije ustaške zločine na Velebitu osvetlio ugledni srpski istoričar Đuro Zatezalo.

On je u monografiji na 800 strana, posle višegodišnjeg istraživanja dao celovit prikaz stradanja Srba i Jevreja na stratištima Jadovna. Na osnovu autentične građe, Zatezalo je utvrdio identitet 10.502 žrtve. I u monografiji objavio njihova imena.

Naredne godine Udruženje građana iz Banjaluke “Jadovno 1941” i Srpsko nacionalno veće iz Zagreba, ponovo je otvorilo stranicu prvih i najsvirepijih ustaških zločina. Podignuta je spomen-ploča na mestu gde je bio logor. Ali, ovaj beleg je oskrnavljen već u osvit narednog dana posle podizanja

M.M.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/vn-08-02-2013-str-13.jpg

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

IZLOŽBA “MOJE JADOVNO” U SREMSKIM KARLOVCIMA

Studio-B, 8.2.2013: O izložbi MOJE JADOVNO u Beogradu

HRVATSKA DA SE SUOČI SA ZLOČINIMA POČINjENIM U NjENO IME

IZLOŽBA O USTAŠKIM ZLOČINIMA U JADOVNU

Novi Sad: otvorena izložba Moje Jadovno

Marko Kovačević: O Izložbi „Moje Jadovno“ u KCNS – Jadovno …

OTVORENA IZLOŽBA “MOJE JADOVNO”

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top