fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Reakcije na izjave Kitarovićeve: Netačne tvrdnje o povratku izbjeglica

Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih, povratnika i izbjeglica u Republici Srpskoj Vojislav Milišić kaže da su netačne tvrdnje hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da gotovo da nema povratka izbjeglica u Republiku Srpsku.

Kolinda Grabar Kitarović (foto:Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kolinda Grabar Kitarović
(foto:Nedim Grabovica/Klix.ba)

„Iznenađen sam što su sa najvišeg nivoa vlasti Hrvatske izrečene ovakve kvalifikacije, koje su neprovjerene i potpuno netačne“, rekao je Milišić Srni.

Milišić je istakao da su rezultati povratka Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku mnogo bolji u odnosu na povratak Srba u Federaciju BiH, jer su za to obezbijeđeni svi preduslovi.

„Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj u 99 odsto slučajeva je vraćena imovina, a preostali dio treba da se riješi na sudovima“, istakao je Milišić.

Druga je stvar, dodao je on, što je Hrvatima u Republici Srpskoj vraćena imovina, a oni su otišli u Hrvatsku i tamo ušli u posjed srpske imovine pa ne žele da se ovamo vrate.

Kitarovićeva je rekla juče u Neumu na otvaranju naučne konferencije „Hrvati BiH – nosioci evropskih vrijednosti“ da u Srpskoj gotovo da nema povratka izbjeglica, a da se u Federaciji BiH nastavlja majorizacija Hrvata.

Puzigaća: Hrvati ne žele da se vrate u Republiku Srpsku

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća smatra da Hrvati, iako im je u potpunosti vraćena imovina, ne žele da se vrate u Republiku Srpsku jer su u Hrvatskoj zauzeli srpske kuće i stanove.

Puzigaća je rekao Srni da su netačne tvrdnje hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović u kojima se navodi da u Republici Srpskoj gotovo da nema povratka izbjeglica.

„Potpuno je neprihvatljivo da hrvatski zvaničnicima godinama ukazuju na to da neko, navodno, Hrvatima brani povratak u Republiku Srpsku, dok ih s druge strane ne zanima to što Hrvatska godinama opstruiše Srbima povrat stečenih prava u toj državi – radnih, penzionih, imovinsskih, stanarskih“, istakao je Puzigaća.

On je zaključio da hrvatske vlasti ne žele da se održi zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH, na kojima bi trebalo da se razgovara o stečenim pravima Srba u Hrvatskoj, a čiju su mogućnost održavanja ranije najavljivali zvaničnici BiH.

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović rekla je juče u Neumu na otvaranju naučne konferencije „Hrvati BiH – nosioci evropskih vrijednosti“ i da u Republici Srpskoj gotovo da nema povratka izbjeglica, a da se u Federaciji BiH nastavlja majorizacija Hrvata.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Puzigaća: Hrvatska obustavila oko 1,2 miliona penzija …

Puzigaća: Hrvatska opstruiše rješavanje statusnih prava Srba

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: