fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Reagovanje Međunarodne Komisije za istinu o Jasenovcu

Episkop Jovan Ćulibrk

Episkop Jovan Ćulibrk

Episkop Jovan Ćulibrk je proveo preko 10 godina u Izraelu, ali nikome nije jasno šta je tamo radio i čime se bavio

U organizaciji eparhije Pakračko-Jasenovačke SPC, Episkop Pakračko-Slavonski g. Jovan Ćulibrk je organizovao nekakvu nazovi međunarodnu konferenciju koja je počela sa radom 12. septembra, pa odložena za 14. septembar 2015. god. Nijedan stručnjak iz sveta, koji se nalazi na listi Republike Hrvatske kao nepoželjan, nije mogao da učestvuje u radu ove konferencije.

Organizator nije pozvao ni Međunarodnu komisiju za istinu o Jasenovcu, ni Udruženje Jasenovac-Donja Gradina iz Banja Luke itd. Na sajtu Odbora za Jasenovac SPC je objavljeno da će na konferenciji govoriti sledeći stručnjci iz inostranstva: Kiril Feferman, stručnjak za holokaust Jevreja iz Moskve, arhimandrit Husig Mardirosian, stručnjak za turski genocid nad Jermenima u Prvom svetskom ratu, Tomazo Delera, politički filozof iz Italije, a nema nijednog stručnjaka za Jasenovac iz SAD (kao Prof W.Shiler, prof.P.Mojezs i dr.), ili iz Ruske federacije (npr. Akademik Jelena Guskova, P.Tiomirov, O.Četvernikova, Ana Filimonova i dr.). Nisu pozvani ni stručnjaci iz drugih država. Navedeno je da se među učesnicima nalaze arhitekta Predrag Ristić iz Beograda, Oleg Soldat i prof. Žarko Vidović. Pa kakva je to „Međunarodna konferencija“? Očigledno je da ovakva konferencija treba da posluži episkopu g.Jovanu Ćulibrku da negira nalaze 6 Međunarodnih konferencija za istinu o Jasenovcu održanih u Njujoku, Jerusalimu i Banja Luci, kao i za negiranje strahota hrvatskog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. Ovim postupkom organizator konferencije se pokazao kao glasnogovornik Biskupske konferencije rimokatoličke „crkve“ Hrvatske.

Nezamislivi su postupci i javne izjave episkopa Pakračko-Slavonskog SPC g.Jovana Ćulibrka putem kojih se stavio na stranu neoustaša u Hrvatskoj, Biskupske rimokatoličke konferencije i onih koji javno na skupovima u Hrvatskoj gromoglasno viču: „Srbe na vrbe“, „Ubi Srbina“, „Bosance u lance“ i sl. Objašnjenje za ovakvo ponašanje g.Jovana Ćulibrka nalazimo u njegovom ponašanju u prošlosti. Uzmimo za primer da je on boravio u Izraelu preko deset godina, navodno pišući nekakvu magistraturu za koju je i lošijem studentu potrebno najviše dve godine. Sada se g.Ćulibrk predstavlja kao stručnjak za holokaust Jevreja. Nikome nije jasno šta je on u stvari radio preko deset godina u Izraelu i čime se bavio. Znamo da je jedno vreme imao stipendije Republike Srbije i da je istovremeno tražio da mu i Republika Srpska da stipendiju.

Isto vremno je dobijao i pomoć od naših iseljenika u SAD. Kada je pre petnestak godina objavljen Zbornik radova i referata sa Prve Međunarodne konferencije o Jasenovcu, održane u Njujorku, stavio se na stranu zloglasnog Barija Litučija, koji je putem suda u SAD uspeo da se zabrani ta knjiga sa svedočenjima brojnih preživelih žrtava Jasenovca, i da se ta knjiga povuče iz biblioteka u SAD i uništi. Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu je ponovo odštampala tu knjigu, a tekst je objavljen i na sajtu komisije. Profesor Bernard Klajn iz Njujorka je odmah odpustio Barija Litučija iz svog instituta, a Jovan Ćulibrk je nastavio da sarađuje sa njim, da o njegovom trošku boravi u SAD itd. Kao koordinator Odbora za Jasenovac nikada nije ni pokušao da se istina o Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma čuje javnosti. Nikada nije sarađivao sa Međunarodnom komisijom za istinu o Jasenovcu. Proizlazi da mu je Jasenovac služio isključivo za pribavljanje lične koristi. Iskoristio je svoje sposobnosti da se SPC nametne kao Predsednik Odbora za Jasenovac, da postane Predsednik upravnog odbora Muzeja genocida u Beogradu, da se nametne odboru za uređenje muzeja holokausta na Starom sajmištu u Beogradu itd. Krajnji mu je cilj da uskoro izdejstvuje smenjivanje sadašnjeg episkopa Banjalučke eparhije i da postane episkop u Banja Luci da bi mogao da se bori da se istina o Jasenovcu prikrije. Vreme će pokazati da li će uspeti u tome.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu,

 London, Velika Britanija

Vezane vijesti: 

Otvoreno pismo Njegovom Preosveštenstvu episkopu slavonskom g. Jovanu

Pismo Episkopu Jovanu Ćulibrku

Papa lovi srpske duše

Pismo Episkopu slavonskom Jovanu Ćulibrku povodom Dana …

Vladika Jovan i ministar Vulin na Jadovnu 29. juna 2014. u …

EPISKOP SLAVONSKI JOVAN ĆULIBRK: Srbi, dobro vagajte …

Reagovanje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu na …

VLADIKA JOVAN ĆULIBRK PORUČIO SRBIMA ‘Svi ćemo …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: