Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Reagovanja: Osnovati specijalni sud za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj

Zagreb Foto: RTRS
Zagreb   Foto: RTRS

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije ocijenila je da oslobađajuća presuda hrvatskim specijalcima Franju Drlji i Božu Krajini za ubistvo šest srpskih civila u Gruborima kod Knina predstavlja argument više za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Koordinacija je konstatovala da je ovu presudu hrvatsko pravosuđe donijelo osnaženo oslobađajućom haškom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

„Uprkos jasnim preporukama Vrhovnog suda Hrvatske i jednoj od najkompletnijih dokumentacija o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim civilima, sudija Ivan Turuduć oslobodio je optužene“, saopšteno je iz Koordinacije.

U saopštenju je navedeno da Hrvatska ne može sakriti zločine koji su počinjeni nad Srbima u prošlom ratu, ali da hrvatsko pravosuđe pronalazi do sada neviđeno rješenje u istoriji procesuiranja zločina – da utvrdi zločin i odgovorne, pribavi dokaze, pokreće postupke, a nakon svega „sudovi utvrđuju da niko nije kriv ili su kazne za počinioce sramne“.

„Poznati slučajevi u Hrvatskoj – `porodica Zec` , `Lora`, `Koranski most`, `Medački džep`, `Sisak` i mnogi drugi, jasno govore da hrvatski sudovi nisu u stanju da objektivno sude kada je riječ o zločinima koji su počinjeni nad Srbima. Stoga je neophodno uspostaviti Specijalni sud za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj“, poručuju iz Koordinacije.

Podsjetivši da je samo tokom akcije „Oluja“ iz Hrvatske protjerano 200.000 Srba, a njih 1.200 ubijeno, porodice žrtava pozvale su institucije vlasti u Srbiji da pitanje procesuiranja počinilaca ratnih zločina, pronalska nestalih lica i suočavanje sa prošlošću, bude jedno od pitanja koje se hitno mora staviti na dnevni red u daljoj saradnji sa Hrvatskom.

Nadležni sud u Zagrebu juče u ponovljenom postupku nepravosnažno oslobodio, zbog nedostatka dokaza, bivše pripadnike hrvatske policijske antiterorističke jedinice Lučko Franu Drlju i Božu Krajinu za ratni zločin u Gruborima 1995. godine.

Tužilaštvo je Drlju teretilo za neposredan zločin nad šestoro civila i za nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za komandnu odgovornost.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Pokolj u selu Grubori

Zločin koji Hrvatska želi da zaboravi: Ubice porodice Zec 25 godina bez osude

SUMNjIVO VJEŠNjE OPTUŽENIKA ZA RATNE ZLOČINE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: