Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sumnjivo vješanje optuženika za ratne zločine

Datum objave: sreda, 30 novembra, 2011
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Grubori_selo

Saborci Igora Benete, bivšeg hrvatskog specijalca osumnjičenog za ratne zločine u Gruborima koji je pronađen obješen, ne vjeruju da je on počinio samoubistvo i od policije traže da istraži da li je ubijen, piše Jutarnji list.

Ratni komandant elitne jedinice hrvatskih oružanih snaga “Lučko” Željko Sačić te saborci Zoran Radanović i Kristijan Petric traže da policija što hitnije istraži i razjasni sve indicije koje upućuju na to da se Beneta nije objesio Benetino tijelo pronađeno je obješeno u šumi Otrića kod izvora rijeke Zrmanje još u aprilu i policiji je trebalo sedam mjeseci da ga identifikuje.

Sačić tvrdi da je još 1991. tadašnji komandant Mladen Markač od svih pripadnika jedinice uzeo otiske prstiju i zuba u slučaju stradanja i otežane identifikacije.

“Ne mogu da vjerujem da za sedam mjeseci istrage nisu pribjegli klasici zasnovanoj na antropometrijskim parametrima”, kaže je Sačić.

Tvrdeći da Beneta nije imao ni trunke depresije, autoagresije ili suicidalnih misli, te da je bio vedra i optimistična osoba, Sačić je ponovio sumnju da je okončao kao žrtva ubistva, a ne da je počinio suicid.

Tijelo Igora Benete pronađeno je u šumskom predjelu Otrića, na lokaciji Mala Popina, blizu frekventne saobraćajnice. Nije jasno zašto je odabrao baš tu lokaciju kao mjesto samoubistva, kao ni kako je do nje došao.

Nejasno je i zašto je tijelo, kao što se navodi u službenoj informaciji, bilo totalno neprepoznatljivo za identifikaciju, s obzirom da je visilo na drvetu i nije bilo u vodi, zemlji ili močvarnom području, niti dostupno divljim životinjama.

Pitanje je i zašto policija nije identifikaciji pristupila upoređivanjem otiska zubiju, kada su već ustanovili da nemaju DNK žrtve u svojoj bazi podataka, piše Jutarnji.

Jutarnji od službi bliskih istrazi nije mogao dobiti ni odgovor šta znači službena formulacija da je zatečen u “atipičnom položaju obješene osobe”.

Krajem avgusta 1995. godine, dvadesetak dana poslije Oluje, u malom selu Grubori kod Knina mučki je ubijeno šestoro srpskih civila i zapaljena većina kuća.Najmlađa žrtva rođena je 1950. godine, a najstarija 1905. godine. Ubili su ih pripadnici Specijalne policije, elitine jedinice hrvatskih oružanih snaga.

Umjesto da ubice odmah završe u zatvoru, zamjenik komandanta Specijalne policije Željko Sačić u dogovoru s ratnim guvernerom Knina Ivanom Čermakom navodno je, prema tvrdnjama svjdoka, naredio prikrivanje zločina.

Za Benetom je bila raspisana potjernica po nalogu Županijskog suda u Zagrebu.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu 24. novembra počelo je suđenje trojici pripadnika antiterorističke policijske jedinice “Lučko” za ratni zločin u Gruborima.

Suđenje će biti nastavljeno 13. decembra, a najavljeno je ispitivanje šezdesetak svedoka.

Istragom u slučaju Grubori obuhvaćeni su Berislav Garić i Željko Sačić. I dok je postupak protiv Garića prekinut, protiv Sačića se istraga vodi.

Odluka da se dio spisa u odnosu na njega razdvoji donesena je jer tokom istrage nije saslušan general Mladen Markač, Sačićev ratni komadant.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top