fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Reagiranje na članak Zvonimira Despota „Mitomanija Đure Zatezala oko Jadovnog“

Đuro Zatezalo
Đuro Zatezalo

Budući da sam, dr. Đuro Zatezalo, sa zakašnjenjem, tek prije nekoliko dana pročitao pamflet Zvonimira Despota, iznosim činjenice koje utemeljeno opovrgavaju njegove maliciozne tvrdnje. Prije svega dr. Đuro Zatezalo je cijelo vrijeme rata u svom rodnom Karlovcu i nije mu se izgubio trag 1991. niti je ikada živio u Beogradu, pa ni knjige tamo ne izdaje, osim navedene knjige o Jadovnom. Na zahtjev predsjednika Tuđmana 1991. postao sam član Saborske komisije za zločine rata i poraća, zvane Vukojevićeva komisija, sve do prestanka njenog rada. U isto vrijeme bio sam i član Saborskog odbora za Bleiburg i nisam nestao 1991. bez traga.

Žalosno je da intelektualac kao što je Despot upotrebljava riječi „mitoman“,  mitomanija i slične kada iznosi da dr. Đuro Zatezalo preuveličava broj žrtava samo zato što je Srbin. Cifre su prije izlaska mojeg dvotomnog djela Jadovno, gdje sam utvrdio brojku od 40.123 žrtave na bazi izvorne dokumentacije, iznosili akademik Ljubo Boban (72.000), Franjo Zdunić Lav (37.660-samo u 56 dana), Fikreta Jelić-Butić (do 48.000), Ivan Jelić isto tako. Brojke u izvornoj građi idu i do 120.000 žrtava, dok su brojke dr. Zatezala najniže, a nisu zasnovane na procjenama, već na arhivskim izvorima. Čudno je da vaš novinar Despot ne zna da navedeni autori nisu Srbi. Prema tome, te brojke ni na koji način ne potiču na neki novi rat između Srba i Hrvata. Vaš novinar straši istraživače povijesnih istina Olujom kao da je ona služila za strašenje, a ne za implementaciju demokratske vlasti na privremeno okupiranim područjima.

Despot navodi i niz drugih netočnosti. Tako kaže da se dr. Đuro Zatezalo služi cifrom od 20.000 ubijene djece u logoru Jasenovac, koju po njemu navodi pokojni dr. Milan Bulajić. Bilo bi dobro da Despot pročita knjigu Sredoja Lukića pod naslovom „Bili su samo deca“, objavljenu 2.000. godine, a gdje Lukić imenično navodi 19.432 usmrćena djeteta u logoru Jasenovac, što ja u svom djelu iznosim.

Dr. Đuro Zatezalo nikada nije trovao odnose između Hrvata i Srba pa ni u vremenu 1990 – 1995. kada su ga s jedne strane nazivali ustašom, a s druge četnikom, pa nam se čini da vjerojatno ni Despot nije bolji od ovih dviju skupina njegovih interpretatora.

Dr. sci. Đuro Zatezalo

Umro je dr Đuro Zatezalo | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: