fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Реагирање на чланак Звонимира Деспота „Митоманија Ђуре Затезала око Јадовног“

Ђуро Затезало
Ђуро Затезало

Будући да сам, др. Ђуро Затезало, са закашњењем, тек прије неколико дана прочитао памфлет Звонимира Деспота, износим чињенице које утемељено оповргавају његове малициозне тврдње. Прије свега др. Ђуро Затезало је цијело вријеме рата у свом родном Карловцу и није му се изгубио траг 1991. нити је икада живио у Београду, па ни књиге тамо не издаје, осим наведене књиге о Јадовном. На захтјев предсједника Туђмана 1991. постао сам члан Саборске комисије за злочине рата и пораћа, зване Вукојевићева комисија, све до престанка њеног рада. У исто вријеме био сам и члан Саборског одбора за Блеибург и нисам нестао 1991. без трага.

Жалосно је да интелектуалац као што је Деспот употребљава ријечи „митоман“,  митоманија и сличне када износи да др. Ђуро Затезало преувеличава број жртава само зато што је Србин. Цифре су прије изласка мојег двотомног дјела Јадовно, гдје сам утврдио бројку од 40.123 жртаве на бази изворне документације, износили академик Љубо Бобан (72.000), Фрањо Здунић Лав (37.660-само у 56 дана), Фикрета Јелић-Бутић (до 48.000), Иван Јелић исто тако. Бројке у изворној грађи иду и до 120.000 жртава, док су бројке др. Затезала најниже, а нису засноване на процјенама, већ на архивским изворима. Чудно је да ваш новинар Деспот не зна да наведени аутори нису Срби. Према томе, те бројке ни на који начин не потичу на неки нови рат између Срба и Хрвата. Ваш новинар страши истраживаче повијесних истина Олујом као да је она служила за страшење, а не за имплементацију демократске власти на привремено окупираним подручјима.

Деспот наводи и низ других неточности. Тако каже да се др. Ђуро Затезало служи цифром од 20.000 убијене дјеце у логору Јасеновац, коју по њему наводи покојни др. Милан Булајић. Било би добро да Деспот прочита књигу Средоја Лукића под насловом „Били су само деца“, објављену 2.000. године, а гдје Лукић именично наводи 19.432 усмрћена дјетета у логору Јасеновац, што ја у свом дјелу износим.

Др. Ђуро Затезало никада није тровао односе између Хрвата и Срба па ни у времену 1990 – 1995. када су га с једне стране називали усташом, а с друге четником, па нам се чини да вјеројатно ни Деспот није бољи од ових двију скупина његових интерпретатора.

Dr. sci. Ђуро Затезало

Умро је др Ђуро Затезало | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: