fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ратни дневник славног генерала: Сведочанство јуначке борбе наших војника

Објављене белешке o пробоју Солунског фронта – век касније записане од стране генерала Душана Додића (1884-1955) из Милутовца

Ратни дневник генерала Додића, наливперо - лични поклон краља Петра / Фото С. Бабовић
Ратни дневник генерала Додића, наливперо – лични поклон краља Петра / Фото С. Бабовић

Ратни дневник бригадног генерала Душана Додића (1884-1955), пореклом из Милутовца, код Трстеника, управо је објављен, читав век након последњег унетог датума. Заједничко издање Завичајног музеја Јагодине и Народног универзитета Трстеник, доноси фототипију оригиналног дневника, који је приликом пробоја Солунског фронта водио славни официр, уз многобројне прилоге, фотографије и сведочења о породичним успоменама, унука генерала, проф. др Вељка Милутиновића.

Историчарка Јелена Вукчевић, која води музејску збирку при трстеничком универзитету, напомиње да је генерал Додић дневник у континуитету водио од 24. новембра 1918. до 23. јуна 1919. године.

– То је историјски извор првог реда, уз помоћ којег можемо да прецизно реконструишемо кретање српске војске током пробоја, али и мање познате моменте тешког живота војника, попут проблема са доставом хране, водом за пиће – предочава, за „Новости“, Јелена Вукчевић, која је заједно са Душком Грбовићем из јагодинског музеја приредила дневник. – Генерал Додић педантно и сведено записује дешавања сваког дана, а најупечатљивији су моменти који се односе на саме битке. Добијамо информацију о кретањима, маршевима, присуству официра, заробљеницима, губицима, наоружању.

Саговорница „Новости“ подвлачи да се из редова дневника види Додићев велики патриотизам и брига о војнику који су у његовој служби, а само их је на почетку вођења дневника било равно 450. У дневнику су војничким речником описани напади на Кавадарце, Штип, Кочане, Царево Село, Врање, Ниш, Алексинац, Варварин, Јагодину, Багрдан, Лапово, Велику Плану, Смедерево, Белу Цркву, Вршац и Темишвар! То су све били градови које је ослободио генерал Додић са својом војском.

– Наша лева колона која се досад звала средња, продужује гоњење ка Смедереву, све левом обалом Мораве, са задатком да штити десни бок Прве армије, одржава најтешњу везу са Моравском десном колоном Коњичке дивизије, и постара се да заузме линију на Дунаву, од ушћа Мораве па закључно са Смедеревом, обезбеђујући и бранећи овај одсек. У 18 часова је дошао Први батаљон Првог пешадијског пука, посео Јасеницу лево од нас… – записује на једном месту генерал Додић.

Душан Додић, као мајор, са породицом / Породична архива
Душан Додић, као мајор, са породицом / Породична архива

Ту су и уредно пописане заплене: 1 магацин сена, 1 магацин зоби. Или имена одликованих војника: поручник Сарић, потпоручник Рашић, каплари Митар Томић и Милутин Вуковић. Потрошњу муниције, уписивао је Додић по сваком зрну, од 3.000 метака пушчане до 7.000 метака митраљеске муниције, а сваком губитку поклањао пажњу: „1 официр рањен, 1 поднаредник погинуо“…

Јунак Додић био је одликован чак 20 пута. Заробљен је у Другом светском рату, као генерал краљевске војске и преминуо у изгнанству у дворцу Фарлар код оснабрика. Након интернирања, никада више није видео ћерку Симониду, синове Владислава и Ратољуба. Ратни дневник генерала чува музеј у Јагодини од 1982. године.

Историчарка Јелена Вукчевић
Историчарка Јелена Вукчевић

УВЕК ПРВИ НА ФРОНТУ

Отац Душана Додића, Милош, био је тежак, трговац и народни посланик, а са Тодором је имао и сина Александра (1885-1965), истакнутог политичара између два светска рата, и Бошка (1887-1916), резервног коњичког официра, који је преминуо у Бизерти од последица повлачења преко Албаније. Сви су Додићи учествовали у ослободилачким ратовима и у биткама се јуначки држали.

ИЗЛОЖБА

Публиковање дневника генерала Душана Додића део је пројекта који је финансирало Министарство културе и општина Трстеник, заједно са изложбом личних предмета, фотографија, диплома, одликовања, породичне архиве проф. др Вељка Милутиновића. Изложба „путује“ Србијом, а ратни дневник биће представљен и у САНУ, 2. априла.

Аутор:СОФИЈАБАБОВИЋ

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: