fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ratko Mladić: Branio sam svoju državu od Zapada, Vatikana i mafije iz Nemačke

Da li je krivica Ratka Mladića u tome što nije dozvolio da ustaška neman baca srpsku nejač u jame kao u Jasenovcu i Jadovnu, upitao general u haškoj sudnici.

Ratko Mladić u sudnici (Foto: EPA-EFE/Leslie Hondebrink-Hermer)

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Ratko Mladić rekao je danas na kraju žalbene rasprave pred Mehanizmom za krivične sudove u Hagu da je živ i zdrav i da će pasti optužnica protiv njega za koju smatra da je čedo NATO-a.

„Živ sam i zdrav i živeću dok ima našeg plemena, a ova optužnica je pala u vodu“, rekao je Mladić tokom desetominutnog izlaganja na kraju rasprave po žalbama na presudu kojom je osuđen na doživotni zavor.

Na početku obraćanja zamolio je žalbeno veće da mu umesto predviđenih 10 minuta omogući da govori 31 minut, jer, kako je naveo, ima da kaže nešto za svaku godinu od kada je gurnut u rat, ali mu veće ovu molbu nije usvojilo.

Tužiteljki koja je zastupala žalbu, i kako je rekao, dva dana ga obasipala „zmijskim, đavolskim rečima“, Mladić je poručio: „To nisam ja o čemu ste vi govorili“.

„Sada sam u poziciji da branim ne sebe, ja sebe ne branim, ja sam čovek koji je ceo život profesionalni vojnik, čestito sam radio i u miru i u ratu u skladu sa zakonima moje države koju je razbio NATO. Da li je krivica Ratka Mladića u tome što nije dozvolio da ustaška neman baca srpsku nejač u jame kao u Jasenovcu“, naveo je pored ostalog nekadašnji general VRS.

Smatra da pretresno sudsko veće koje ga je, kako je naveo, osudilo na doživotnu robiju, nije bilo u pravu, ocenjujući da su te sudije bile u sukobu interesa, jer su „branile i holandski bataljon“.

Ratko Mladić tokom rata u BiH (Foto: EPA/Stringer)

„Ja sam bio u Srebrenici za razliku od svih vas ovde, od 9. jula do 13. jula [1995. godine]. Kamera me je pratila sve vreme kroz Srebrenicu… Na mene je jednom prilikom pucao neki zaostali vojnik 28. lake divizije, ali je promašio. Ja sam tada imao kod sebe hekler i rekao sam mu da prestane, ali nisam mu uzvratio, niti sam dao obezbeđenju da puca, jer je na sebi imao prsluk UN“, ispričao je Mladić.

Mladić je naglasio da, uprkos dogovoru, međunarodne snage nisu 1993. demilitarizovale pet zaštićenih zona UN – Srebrenicu, Sarajevo, Goražde, Žepu i Bihać.

„U Sarajevu je ceo rat, i posle 1993, bio prvi korpus Armije BiH. Je lʼ on razoružan? Nije. Zašto? Ko je kriv? Ratko Mladić? Ili generali (Unprofora) Morijon, Kot, Žanvije, Smit, Rouz…“, zapitao je Mladić, prenosi Beta.

On je rekao da „nije svetac, nego običan čovek“.

„Mene je sudbina dovela da branim svoju državu SFRJ, koju ste vi zapadni silnici razbili, uz pomoć Vatikana i one mafije iz Nemačke“, rekao je Mladić.

„Rat nije započeo Ratko Mladić, niti je napravio plan napada na Jugoslaviju“, rekao je Mladić nakon čega je njegovo izlaganje prekinuto, ali je uspeo da doda: „Živ sam i zdrav i živeću dok ima našeg plemena, a ova optužnica je pala u vodu“.

Mladićevim obraćanjem okončana je dvodnevna rasprava o žalbama, a sudija Priska Njambe je najavila da će žalbena presuda biti doneta „blagovremeno“.

Izvori: Mondo/RTV/Politika

Izvor: Naslov, skraćivanje i priređivanje: Stanje stvari

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: